Интересът на българите за Великденските празници е насочен основно към

...
Интересът на българите за Великденските празници е насочен основно към
Коментари Харесай

Интересът на българите за Великденските празници е насочен към пътувания извън страната

Интересът на българите за Великденските празници е ориентиран главно към пътувания отвън страната. Най-големите шлагери несъмнено са Египет, Турция и Гърция. Хотелиерите от Анталия и Бодрум към този момент всеобщо оферират отстъпки от първичните предложения за българския пазар, който са от порядъка на 35- 45 на 100, само че доближават и до 50 на 100.

И добави, че първите чартърни стратегии за турските морски курорти стартират през тази година точно за Великден. В момента цените за едноседмична почивка на база “ол инклузив ”, самолетен полет и трансфер до определения хотел стартират при цени от порядъка на 600-800 лв. съгласно определения хотел. При това цените са за петзвездно настаняване, изясни Пасев. За Великден има и няколко чартъра до една от люлките на християнството Кападокия, като цените за обиколните стратегии се движат също в този ценови диапазон, написа в. „ Труд “.

Заявените самолети до Хургада, Шарм Ел Шейх и до новия египетски шлагер измежду българите – Марса Алам, също не са малко, като се оферират разнообразни разновидности – за отмора или обиколни екскурзии с круизи, както и почивка с посещаване на пирамидите в Кайро или такава, която е единствено за плаж. Цените на пакетите, които включват самолетния полет и настаняване за седмица, най-често на база “всичко включено в цената ” в първокласни хотели излиза приблизително по 1000-1200 лв. на човек.

Традиционно и гръцките хотели и курорти провокират интереса на българските туристи за идния празник, като към тях най-често пътуват самостоятелни туристи. В момента двудневните и тридневни пакети излизат към 200-300 лв. на човек за празника в най-близките до страната ни курортни градчета наоколо до Халкидики и на остров Тасос. В цената обаче не е включен превозът, който е за сметка на туристите, демонстрира информация в офертите на туроператорските организации онлайн. Екскурзиите до гръцките острови за празника, само че със аероплан излизат на човек към 750 – 800 лв. при три нощувки. Така действително цената за гръцките хотели е съвсем два пъти по-висока от тази, предлагана от турските.

Интересен е фактът, че при самостоятелни резервации от страна на нашенци, от гръцките предизвестяват, че след Великден цените евентуално ще се вдигнат с към 10 на 100 поради повишените разноски и повишението на горивата. Същият растеж възнамеряват и представителите на местата за настаняване у нас, поради повишаването на тока и газа с от 3 до 5 пъти, както и забележителното нарастване на горивата и работните заплати в бранша.

Междувременно априлската почивка изпълни спа хотелите в страната. Местата в най-търсените дестинации за почивка и лекуване посредством вода като Сандански, Хисаря, Велинград са заети. Интерес има и към Банско, като в планинския курорт времето към момента разрешава да се карат ски, а немалка част от хотелите оферират и спа и уелнес пакети. Част от хотелите, към които има огромен интерес, даже съумяха да вдигнат цените с от 10 до 30 на 100 и все пак да продадат пакетите си за ученическата почивка, обясниха за “Труд ” от бранша.

Сред дестинациите, към които има интерес за този интервал са Египет – за почивка и круизи, както и Мароко, Кабо Верде, Йордания и Кападокия в Турция, изясни шефът на една от най-големите туроператорски организации Георги Пасев. ”

За час и половина ще се лети към този момент сред София и албанската столица Тирана, откакто самолетната компания GullivAir пусна директни полети сред двата града. Към момента промоционалната цена е 100 евро за двупосочен билет, а еднопосочният коства 107 лв.. Полетите ще се извършват два пъти на ден – в събота и сряда.

Освен на бизнес пасажери от компанията ще разчитат и на интереса на туристите към новите въздушни курсове, поради обстоятелството, че най-популярният албански морски курорт Дуръс се намира на едвам 40 км от летището в Тирана.

Oт юни Gullivаir плaниpa дa зaпoчнe peдoвнa линия и пo мapшpyтa Coфия-Coлyн, кaтo ce нaдявa дa пpивлeчe мнoгo бългapи, кoитo дa пътуват дo гpъцкия град зa yикeнд пoчивки. От компанията към този момент летят до Скопие в Република Северна Македония и възнамеряват полети и до румънската столица Букурещ.

Повечето бежанци, настанени в хотели у нас, са предпочели хотели по Черноморието. За този Великден броят им евентуално ще е повече от този на българските туристи, предвиждат от бранша. За празника от бизнеса чакат главно да дойдат у нас румънски посетители, като интерес има и от страна на българските туристи, изясни ръководителят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и на Сдружението на хотелиерите в Златни пясъци Георги Щерев. Според Щерев и БХРА обаче е належащо страната незабавно да облекчи разпоредбите за влизане в страната.

Цяла Европа облекчава ограниченията за влизане в страните-членки, свързани с пандемията, уточни Щерев. От БХРА упорстват да не се бюрократизират процедурите ненужно, а в противен случай, да се остави бизнесът да работи умерено и да развива естествена активност, без да се затруднява в допълнение посредством ненужни режими. Не може решението за украинските бежанци да е едно, а за туристите, с които чакаме да вършим бизнес, да е друго, добави Щерев.

Сред терзанията на представители на бизнеса, които пожелаха да останат анонимни, е и какво ще се случи с бежанците, настанени в хотелите измежду началото на летния сезон. Към момента местата за настаняване получават по 40 лв. на приютен емигрант, като средствата още не са постъпили по сметките им. Тази сума обаче е една и съща както за двузвездните, по този начин и за петзвездните хотели, при изискване, че базата и обслужването са разнообразни. Заради скъпите ток, газ, горива и повишаването на питателните артикули, парите не постоянно са задоволителни и да покрият разноските на бизнеса.

Настанените единствено в курорта Златни пясъци украински бежанци са близо 8000, уточни ръководителят на Комисията по туризъм Илин Димитров. Според него е направена добра организация за настаняването им.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР