Интензивното бомбардиране от Израел на ивицата Газа, една от най-гъсто

...
Интензивното бомбардиране от Израел на ивицата Газа, една от най-гъсто
Коментари Харесай

Повече от месец без вода, храна и здравеопазване в Газа

Интензивното бомбардиране от Израел на линията Газа, една от най-гъсто обитаемоте зони в света, аргументи гибелта на 10 328 палестинци, в това число 4 237 деца, след войната стартира на 7 октомври. Повече от 1400 души са били убити в Израел през същия интервал.

Министерството на здравеопазването в Газа заяви, че броят на ранените се е нараснал до 25 965.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла Държавите прекъсват дипломатическите връзки с Израел в отговор на войната в Газа Снимки: Стотици притежатели на задгранични паспорти напущат Газа за Египет Обръщението на Байдън към американските араби и мюсюлмани „ пропада “ на фона на войната в Газа Войната в Газа на Израел ли е най-смъртоносният спор за деца в съвремието? завършек на списъка

На 9 октомври израелските военни оповестиха цялостна обсада на към този момент обсадения анклав, в това число възбрана за вода и храна. Два дни по-късно той прекъсна тока и ограничи влизането на помощ и гориво.

Около 1,5 милиона души са били разселени, като положението им става все по-несигурно заради неналичието на съществени консумативи.

Остър дефицит на вода

Правозащитни групи предизвестяват от години за влошаващата се обстановка с водата в линията Газа. През 2021 година Глобалният институт за вода, околна среда и опазване на здравето и Евро-средиземноморският мониторинг на правата на индивида описаха водата в Газа като „ несъответствуваща за пиянство “, като 97 % от нея са негодни за консумация.

Сега неналичието на електричество значи, че инсталациите за обезсоляване и филтриране на отпадъчни води не могат да работят, което в допълнение компрометира достъпа до безвредна питейна вода.

На 4 ноември Израел унищожи воден контейнер в северната част на Газа, както и публичен контейнер за вода, който захранваше няколко квартала на юг.

Много хора пият нечиста, солена вода и се редят на опашка с часове с вярата да получат питейна вода.

Световната здравна организация (СЗО) споделя, че са нужни сред 50 и 100 литра вода на човек дневно – само че тя е сложила междинното на ден систематизиране в Газа на едвам три литра за всички ежедневни потребности, в това число пиянство и хигиена.

Какво е въздействието на незадоволителното пиянство на вода?

Липсата на вода визира тялото, като първо визира бъбреците и в последна сметка сърцето. Дехидратацията настава бързо при децата и постоянно може да бъде смъртоносна. Човек може да почувства замаяност и интензивен пулс, защото сърцето би трябвало да изпомпва по-бързо, с цел да поддържа О2.

Водата съставлява към 60 % от човешкото тяло. Дехидратацията може да убие бебе в стресова среда за часове, а здрав възрастен за два до четири дни.

Има ли задоволително за ястие?

Организацията по издръжка и земеделие на Обединените народи (FAO) споделя, че 80 % от популацията в линията Газа към този момент е имало хранителна неустановеност преди началото на офанзивите на 7 октомври. Почти половината от популацията от 2,3 милиона души разчиташе, че по отношение на хранителна помощ от Агенцията на Организация на обединените нации за подкрепяне и работа на палестинските бежанци (UNRWA).

Преди 7 октомври приблизително към 500 камиона бяха допускани в Газа всеки ден.

Според Службата на Организация на обединените нации за съгласуваност на филантропичните въпроси (OCHA) от 21 октомври минимум 451 камиона са влезнали в Газа, от които 158 са превозвали храна, в това число консервирана риба, тестени произведения, пшенично брашно, консервирано доматено пюре и консерви боб; 102 носеха здравни консумативи; 44 са имали вода или хигиенични продукти; 32 фериботирани нехранителни стоки; и осем имаха хранителни консумативи.

Останалите камиони превозваха смесени товари. Доставките на гориво към момента нямат право да влизат в Газа, което съществено визира към момента функциониращите лечебни заведения и рискува живота на хиляди.

Световната продоволствена стратегия (WFP) споделя, че питателните ресурси в Газа са на привършване, като остават доставки за едвам пет дни. За всеки човек, който е получил хранителна помощ от WFP, най-малко още шест са нуждаещи се.

Пекарните, които към момента работят, би трябвало да създават шест пъти повече от естествения си потенциал, като жителите чакат на опашка по 4-6 часа, с цел да получат самун, и също по този начин се оставят уязвими на израелски офанзиви.

Само една от пекарните, контрактувани от WFP, и осем други пекарни в южните и централните региони от време на време доставяха самун на приютите, според от наличността на брашно и гориво.

Как неналичието на хранене вреди на детето?

Всяко човешко тяло се нуждае от уравновесена диета, обогатена с витамини, с цел да поддържа оптимална функционалност. При децата неналичието на храна може да се усети по-бързо, защото растежът и развиването на мозъка им зависят от храненето, което получават.

Според СЗО лишаването от храна или недохранването при децата води до закъснение на растежа, намаляване и проблеми, свързани с поднорменото тегло. Недохранването пречи на децата да доближат своя физически и когнитивен капацитет и ги прави доста по-уязвими към заболявания и гибел.

Неадекватното хранене по време на бременност също може да усили риска от раждане на изостанало в развиването си бебе.

Липса на достъп до опазване на здравето

СЗО споделя, че дамите и децата носят тежестта на бомбардировките върху здравните заведения в Газа и неналичието на доставки. Жените раждат на всички места, където могат, нямайки достъп до здравни заведения, с цел да родят в санитарна среда, а лекарите би трябвало да правят цезарово сечение без упойка.

Поне 180 дами раждат всеки ден. Майчините и неонаталните смъртни случаи са ескалирали заради неналичието на интензивни грижи.

Пренаселените приюти на UNRWA оповестяват за случаи на остри респираторни инфекции, диария и варицела. Тъй като оборудванията надвишават потенциала си, хората в този момент живеят на улицата. СЗО оповестява за минимум 22 500 случая на остри респираторни инфекции и 12 000 случая на диария, които могат да бъдат смъртоносни при деца, страдащи от дехидратация и липса на храна.

Докторите трябваше да употребяват оцет като дезинфектант – както и винтове и шевни игли за интервенции.

Д-р Ахмед Мохалалати от болница ал-Шифа споделя, че системите се срутват и лекуването в стерилна среда е лимитирано: „ Мухи изпълват болничното заведение, ще видите червеи да излизат от раните на хората. “

Единствената онкологична болница в Газа беше принудена да затвори заради липса на гориво и пациенти с сериозни потребности като диализа и бебета, нуждаещи се от съоръжение за интензивно лекуване, са съществено наранени.

От 3 ноември главните електрогенератори в болничното заведение ал-Шифа и индонезийската болница стопираха да работят. Израелските военни самолети не престават да нападат лечебни заведения и регионите към тях, където са намерили заслон пациенти, здравни служащи и стотици, бягащи от спора.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР