Интензивните многочасови преговори, стотиците обсъждани важни теми и почти пълно

...
Интензивните многочасови преговори, стотиците обсъждани важни теми и почти пълно
Коментари Харесай

18 стъпки към правителството: Какво се разбраха партиите и какво предстои

Интензивните многочасови договаряния, стотиците обсъждани значими тематики и съвсем цялостно съгласие сътвориха чувство, че този път в действителност ще бъде образуван кабинет и даже би могъл да ръководи по-дълго страната, в сравнение с се очакваше преди изборите на 14 ноември. Трудните стъпки обаче предстоят. В 18-те работни групи бяха конкретизирани нещата, които са безспорни за всички, само че останаха още противоречиви въпроси, които може би не всеки е подготвен да отсрочи или преглътне.

През тази седмица се чака да има диалози сред водачите на четирите партии, в които да се реализира окончателното съгласие. " Чака ни най-малко още седмица работа ", сподели в тази връзка пред Българска национална телевизия ръководителят на Българска социалистическа партия в оставка Корнелия Нинова.

Въпреки че разполага с цялостен месец да свика 47-ото Народно заседание (който изтича към 20 декември) президентът Румен Радев ще направи това още на 3 декември - пред депутатите има куп значими задания, в това число разискването и приемането на държавния бюджет за 2022 година и отлагането на парламентарния старт не би се приело добре.

Това значи, че опитът за сформиране на държавно управление ще се състои след Никулден. Имена на министри обаче към момента не се разискват, въпреки някои да наподобяват сигурни - Кирил Петков и Асен Василев да вземем за пример. А това може да се окаже последният, само че и най-значим препъникамък пред бъдещата коалиция - даже да се реализира съгласие за политиките, в случай че има разминаване за личностите, кабинетът не е по никакъв начин сигурен.
Реклама
И въпреки всичко - кои са главните неща, които партиите наподобява, че ще заложат в програмата си за ръководство: и През идната година няма да има промени в главните налози, в това число по-ниските ставки на Данък добавена стойност за заведения за хранене, книги, детски храни. Но пък бяха утвърдени промени, които директно засягат финансите на бизнеса и хората. Минималната работна заплата би трябвало да бъде минимум 700 лева при 650 лева в този момент (има и сделка до края на 4-годишния мандат на кабинета МРЗ да е 50% от междинната заплата), а оптималният застрахователен предел от 3000 ще стане най-малко 3450 лева Ще бъдат отстранени налог уикенд и данъкът върху приходите от лихви по депозити.

Най-вероятно 2022 година ще стартира без признат бюджет на страната, тъй като актуалната финансова рамка ще би трябвало да се преработи, с цел да отрази и измененията в новото държавно управление. Освен това в средата на годината ще бъде направена и актуализация, включваща резултатите от анализите на другите експертни групи за финансиране на разнообразни промени и обществени заплащания. Партиите се сплотиха към задачата бюджет 2022 да бъде направен с недостиг в границите на 3.5-4.5% от Брутният вътрешен продукт.

Всичко това ще би трябвало да се случи редом с понижаване на бюрокрацията и корупцията, тласъци за млади компании и фокус върху добавената стойност, дребните компании и привличането на нови вложители. За ограничение на корупцията всички са единомислещи, че е нужна промяна в правосъдната система, която стартира с предварителното и дори неотложно премахване на Иван Гешев от поста основен прокурор. Това обаче мъчно може да се реализира без промени в Конституцията, а при сегашната настройка в новото 47-мо Народно заседание няма да се събере конституционно болшинство - за каквато и да е промяна в правосъдната власт. Така към този момент промяната в прокуратурата може да стартира с искане на оставката на основния прокурор, въпреки че има и други форми за отстраняването му.
Смяната на основния прокурор Иван Гешев наподобява като приоритет за договарящите партии Фотограф: Юлия Лазарова
Иначе партиите се договориха за закриване на спецсъда и спецпрокуратурата в кратковременен проект, надзор на отводите на прокуратурата да образува досъдебно произвеждане, понижаване на правосъдните такси за увеличение на достъпа до правораздаване, промяна на юридическото обучение, промени при комерсиалната неплатежоспособност и други и Един от главните аспекти в тази област бе Национална агенция за приходите и Главна ревизия по труда да глобяват освен всеки шеф, който не заплаща налозите и осигуровките на цялостната работна заплата на чиновниците си и им дава част от нея в пликче, само че и самия служащ, както и счетоводителя на компанията.
Реклама
Със сигурност пенсионерите пък няма да получават по-малко от 1 януари, когато ще отпадне надбавката от 120 лева - за задачата ще бъдат обезпечени нужните финансови средства в бюджета, а отсега нататък всички пенсии ще следват индексацията по швейцарското предписание.

Беше решено още да продължат ограниченията 60/40 и другите форми за подкрепяне на бизнеса към пандемията най-малко до март.

Прието беше и предлагането да има безвъзмездни учебници за учениците от всички класове, а за детските градини и яслите родителите да не заплащат такси.

В здравния бранш партиите се схванаха за преструктуриране на Спешна помощ през идната година, преосмисляне на заплащането на лекарите и медицинските сестри, преустановяване на регистрацията на лечебните заведения като търговски сдружения, нови способи за специализация и поощряване на младите лекари, както и възбрана за лекарите да работят като управленци на две места - да вземем за пример шеф на клиника и завеждащ катедра или пък шеф на частен център.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Свят 2 Свят 3 Компании 1 Транспорт 2 Енергетика 3 Свят 1 Свят 2 Транспорт 3 Компании Реклама
До края на 2022 година би трябвало да е проработило и електронното пациентско досие и да се структурира националната осведомителна система в бранша. Съгласие беше реализирано по най-деликатните точки - развиването на нуклеарни мощности в България, само че без конкретика за АЕЦ " Белене ", и бъдещето на комплекса " Марица-изток " посредством допустимо най-дълго опазване на въглищата. Производството на електрическа енергия от възобновими източници обаче също ще откри поддръжка от възможното бъдещо държавно управление на четирите партии.

Сред краткосрочните ограничения приоритет е продължаването на поддръжката за семействата и бизнеса поради повишаването на електрическата енергия - до 200 кВтч гратис на месец. и Партиите се споразумяха, че са нужни ограничения за повишение на пътната сигурност. Предстои одит на сигурността на построената инфраструктура и се планува обединен орган за полагане на маркировката. Ще се проучат опциите тол-системата да мине на ръководство към страната и евентуално ще има преразглеждане на цените и обсега на пътищата.

Големите инфраструктурни планове като автомагистралите " Струма ", " Хемус " и " Черно море " и пътя по направлението Видин - София - Кулата ще бъдат приключени допустимо най-бързо.
Завършването на огромните инфраструктурни планове е приоритет Фотограф: Цветелина Белутова
Също по този начин ще се усилят часовете по кормуване, ще се основат 28 профилирани регионални полигона, както и указател на сервизите и на колите на хора с увреждания. Големите държавни мастодонти БДЖ и " Български пощи " ще бъдат оздравени.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Разговорите в групата по районно развиване сложиха ВиК бранша като приоритет и по-конкретно

вложенията в замяна на водопроводи и построяването на пречиствателни станции за питейни води. Ще бъде изработен и одит на ВиК холдинга.

Язовирите в страната ще бъдат преразпределени сред другите ведомства на база на това защо се употребяват. Те ще минат и през цялостна паспортизация. Ще бъде обезпечен и финансов запас за отбрана от ерозия на крайбрежията и за корекции на реки.

По предложение на Политическа партия общините, които не са приключили общите си устройствени проекти (ОУП) до края на 2022 година, няма да имат право да получават дотация за финансови разноски за 2023 година В бюджет 2022 ще се задели запас за общините за унищожаване на противозаконните обекти на територията им, за които има влезнали в действие заповеди за това. Те ще имат и отговорността да правят цялостна реорганизация и подсилване на изоставени здания недвижима културна полезност и ще им бъде обезпечен целеви запас. Ще се направи пилотно градивно проучване на панелни здания. Решено беше също да се направи и кадастър на подземните уреди и съоръжения. В рамките на четири години би трябвало да бъде изработен обзор на законодателството по устройство на територията и да бъде направен нов нормативен акт.

Решено беше в Закона за публичните поръчки да залегнат европейските правила по Международната организация по стандартизация за консултантски инженеринг и строителство (FIDIC). А " инженерингът " ще се ползва единствено в лимитирани случаи, в които в действителност e належащ. Подобно прецизиране се постанова и за инхауса, за който общото мнение беше, че би трябвало да бъде редуциран до най-малко. Ще отпадне и комерсиалната загадка при изразходването на обществени средства. и Действията по 16-те наказателни процедури в областта на околната среда се обрисуваха като първичен екшън проект в областта на околната среда.

Сред предложенията е да се завърши процесът по оповестяването на зоните от " Натура 2000 " и да се разработят проектите за тях. Предложено е създаване на политики за различен и природосъобразен туризъм, както и тактика за къмпингуване. Ще се разшири националната система за мониторинг на качеството на въздуха.

По-добра осведомителна система и за отпадъците, в това число проследимост на трансграничния транспорт на боклуци. Сред общите целите в бранш боклуци е закриване на нерекултивираните 43 сметища, понижаване на депонирането и респективно увеличение на преработването, като смяна ще има и при изчисляването на такса боклук. Средносрочните цели в бранш води са гарантиране на пречистването и на питейните, и на отпадните води, създаване на канализация и понижаване на загубите по мрежата.

На по-високо равнище ще се разисква дали да има вицепремиер по климата, както и дали да се дава независим статут на ръководещия орган по Оперативна стратегия " Околна среда ", която в този момент е към министерството, против което се оповестиха от Има Такъв Народ.

Нерешен въпрос е и този за мястото на Държавната организация по горите. За изваждането й от Министерство на земеделието се оповестиха всички с изключение на Има Такъв Народ.

Сред предложенията е и приходите от квоти да остават в ПУДООС и да отиват за зелени действия, като това предложение ще се разисква на идващ стадий, в това число и с финансите. Сега приходите от CO2 отиват във Фонда " Сигурност на електроенергийната система " и значително служат за компенсиране на НЕК при обезпечаване на по-ниска цена на тока за бита.

В бранш туризъм ще се сътвори гаранционен фонд за туроператорите като опция на наложителната застраховка " Отговорност на туроператора ", която покрива заплащания към клиенти при положение на банкрут.

Партиите реализираха единогласие и за електронното издаване на визи за туристи отвън Европейски Съюз. Темата следва да бъде разисквана с външно министерство.

Постигна се единодушие за удължение на действието на Данък добавена стойност ставката от 9% за заведения и други туристически сегменти, която все още важи до края на 2021 година
Управлението на плажовете стана мотив за разногласия сред партиите Фотограф: Лили Тоушек
Конфликтна тематика се оказа ръководството на плажовете. От Демократична България предложиха да се спре концесионирането на линии, а Българска социалистическа партия - концесиите да са за " заинтригувани лица " - вложители в курортите и общини. В законодателен аспект се чуха разнообразни оферти за промени - за споразумяване на статута на националните курорти и къмпинг туризма.

" ИТН " предложи и да се работи за регулация на обектите от споделената стопанска система като жилища и парцели, отдавани през AirBnB или Booking. Фокусът в земеделието ще падне върху българското произвеждане и поддръжката за дребните и междинните производители, изключително в чувствителни браншове като отглеждане на животни, произвеждане на плодове и зеленчуци и пчеларство.

Политическа партия предложиха да бъдат основани шест събирателни пазара на територията на България, на които да отиват камионите, осъществяващи импорт на храни и земеделска продукция, както и българските аграрни производители, където да купуват огромните търговски вериги.

Едно от главните разлики се очерта по въпроса би трябвало ли да има тавани на получаваните дотации в бранша, с цел да се спре с концентрацията на запаси в зърнопроизводителите.

Появиха се и хрумвания за промени в поземленото законодателство, възможен закон за комасацията на земи и за браншовите сдружения, основаване на електронен указател на земите, понижаване на Данък добавена стойност за храни от така наречен дребна потребителска кошница, измежду които са самун, мляко и други, и така нататък, множеството от които следва в допълнение да се обсъдят.

По отношение на ръководството на горите партиите реализираха релативно единодушие, че в бранша е нужна инвентаризация и промяна. От Политическа партия предложиха още веднъж организацията по горите да бъде независим орган отвън структурите на земеделското министерство, като бъде под надзора на вицепремиер, отговарящ за климатичните политики. От Демократична България предложиха да има проект за поетапно изваждане на търговията на дървесина от държавните гори. А Българска социалистическа партия - да се работи за залесяване и възбрана за експорт на дървесина при нужда, както и да бъдат направени промени в закона за лова. и Качеството би трябвало да играе значима роля във финансирането на образованието, учениците би трябвало да се върнат допустимо най-скоро в учебно заведение, а образователните стратегии би трябвало да станат по-практични и ориентирани към образуване на умения. Около това се сплотиха партиите, само че останаха и много противоречиви въпроси в бранша, които ще се разискват на лидерските срещи.

Сигурно е обаче, че ще има ново министерство, което да поеме напълно построяването на електронно държавно управление, цифровизация и промяна на персоналните карти с такива с чип и вграден електронен автограф. То ще извърши цялостна ударна цифровизация на страната, която за година да навакса несвършеното в последните две десетилетия, както и проджект мениджъри, които да наблюдават за всичко това. Двете най-спорни и горещи тематики бяха ясни авансово: Северна Македония и Русия. Партиите обаче очевидно са с настройката да търсят общ звук, тъй като нито една от двете тематики не провокира развълнуван спор - макар няколко закачки сред " Демократична България " и Българска социалистическа партия.

По тематиката за започването на договарянията на Република Северна Македония с Европейски Съюз, която се чака с необикновен интерес както от Брюксел, по този начин и от Скопие, България затвърди позицията, че желае от прилежащата страна да стартира да извършва изискванията, сложени в декларацията на 44-ото Народно заседание.

За Русия беше решено да се съобщи, че България ще работи за възобновяване на връзките с Русия в границите на политиката на Европейски Съюз.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автори Ивайло Станчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР