Интензивни валежи се очакват в Северозападна България в следващите дни.

...
Интензивни валежи се очакват в Северозападна България в следващите дни.
Коментари Харесай

Разпратени са указания по повод очакваните интензивни валежи

Интензивни превалявания се чакат в Северозападна България в идващите дни. От пожарната са изпратили писма до регионалните шефове на застрашените региони с инструкции за деяние. Това сподели шефът на Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " Николай Николов.

Интензивни превалявания се чакат във Видин, Монтана, Ловеч, Враца; за 23 юни код жълто е разгласен за по-голямата част от страната, като се изключи Добрич, Силистра, Перник, София-област, Кюстендил и столицата. За по-голямата част от страната кодът е сигнален, жълт - вероятни рискови феномени.

" Динамичната метеорологична конюнктура ще се резервира и през идващите дни. Това наложи ние да пуснем инструкции до регионалните шефове и кметовете на общини за предприемане на спомагателни превантивни ограничения за недопускане на наводнения и застрашаване живота и здравето на хората. Тези спомагателни превантивни ограничения са свързани най-много с наблюдаване на сериозни сектори на речните корита, обзор още един път на шахтите на водопроводните и канализационните съоръжения, активизиране на доброволческия състав ", заяви Николов.

Остава високата степен на подготвеност на структурите на Министерство на вътрешните работи и по особено на пожарните служби. Обърнато е внимание на поддържането на готовността на уредите и оборудванията, предопределени за гасене и за отводняване, тъй че в оптимално къс период да се притекат на помощ, в случай че е належащо. Уведомени са и структурите на БЧК, които обичайно имат подготвеност за оказване на подпомагане.

" При жълт код хората би трябвало да бъдат по-внимателни и най-важното – да извършват напътствията на държавните институции ", прикани основен комисар Николов. Той употребява случая да подчертае, че е от изключителна значимост, в случай че стартира натоварен дъжд, съпроводен с градушка, шахтите, които основават проблеми, да бъдат следени, с цел да може бързо да се отстранява падналата листна маса и канализационната система да поема високите води. Кметовете са основали добра организация в тази тенденция. Доброволните отряди са разполагаем с такива дейности да подкрепят локалните управляващи.

Директорът на ГДПБЗН обърна внимание на реда, въведен за обслужване на сигналите за бедствия, постъпили посредством тел. 112, и посочи, че повикването е автоматизирано, само че в службите е въведено приоритизиране: преди всичко са обектите, за които има информация, че в тях се намират застрашени граждани; на второ – огромните публични здания като учебни заведения, детски градини, институции. " Организацията е по този начин направена, че дружно с аварийно-спасителните отряди на общините и доброволните формирования да се отзовем на всеки един сигнал. Указания към чиновниците на ГДПБЗН се отнасят и до чиновниците, които са в отмора. В случай на нужда целият състав на службата ще бъде разполагаем ", акцентира основен комисар Николов.

Главен контрольор Стефан Стефанов, шеф на бранш " Превантивна активност ", още веднъж изброи ограниченията за безвредно държание преди, по време и след наводняване, които е значимо хората да подхващат, с цел да запазят на живота, здравето и имуществото си:

- да не изпада в суматоха, да преценяват обстановката и намерят безвредно за тях място, в случай че е необходимо;

- да не пресичат мощно течащи води, в случай че се придвижват с МПС. Изключително рискови са опитите за избавяне на транспортното средство, защото единствено 15 см мощно течаща вода е в положение да движи автомобилите;
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР