Интензивна двустранна дипломатическа активност в Европа имаше в първите седмици

...
Интензивна двустранна дипломатическа активност в Европа имаше в първите седмици
Коментари Харесай

Дипломатически балет в Европа. Какво означават интензивните двустранни срещи от началото на годината?

Интензивна двустранна дипломатическа интензивност в Европа имаше в първите седмици на новата година. По време на този дипломатически балет се откроиха две водещи и наболели тематики, с изключение на тази за войната в Украйна, а точно – миграцията и отговорът на американския Закон за понижаване на инфлацията, предусещащ големи дотации за зеления бизнес в Съединени американски щати.
Франция и Италия
На 18 януари френският президент Еманюел Макрон и италианският министър председател Джорджа Мелони организираха телефонен диалог – първи формален двустранен контакт сред тях след неофициалната им среща в Рим през октомври и след къси визии в коридорите на срещи на високо ниво. Телефонният диалог понамали както наподобява напрежението сред двамата водачи, подбудено от величествен миграционен спор, в края на който Франция бе принудена за първи път да одобри транспортен съд на неправителствена организация, избавил мигранти в Средиземно море, откакто Италия отхвърли да го направи.

По време на телефония диалог Макрон и Мелони показаха цялостната си поддръжка за Украйна и акцентираха незабавната нужда на европейско равнище да бъдат открити ефикасни решения за противопоставяне на противозаконната имиграция посредством ефикасен надзор на външните граници на Европейски Съюз и за поддръжка на конкурентноспособността на европейските компании, съобщи АНСА.

След телефонния диалог на Макрон и Мелони имаше двустранно оживление. Миналата седмица стана ясно, че системата за противоракетна защита САМП-Т, която е италиано-френско произвеждане, ще бъде предоставена на Украйна напролет на актуалната година. Новината заяви италианското министерство на защитата след телефонен диалог на министрите на защитата на двете страни Гуидо Крозето и Себастиан Льокорню, съобщи РАИ Нюз. Това е единствената система европейско произвеждане, която може да прехваща балистични ракети. Киев изиска да му бъдат изпратени такива системи още през ноември.
Франция и Испания
Ден след телефонния диалог на Макрон и Мелони в Барселона Франция и Испания тържествено подписаха контракт, посредством който издигнаха двустранните връзки до ново ниво. Подобни контракти Франция има единствено с Германия и Италия, а Испания – единствено с Португалия. Договорът от Барселона планува усилване на двустранното съдействие по миграционните въпроси, по въпросите, свързани с защитата и с енергетиката.

До сключването на контракта се стигна, откакто двете страни преодоляха различията си поради провален план за общ газопоровод, сменен с план за общ водопровод за зелен водород. Сега Мадрид ще поддържа Париж, в частност концепциите на Макрон за реализиране на една по-силна европейска защитата, а също и за реализиране на стратегическа автономност на Европейски Съюз освен в отбранителната сфера, само че и в областта на стопанската система и конкурентноспособността на европейския бизнес, отбелязва Ройтерс. В подмяна Париж ще упорства в Европейски Съюз за общи решения на миграционните въпроси, които ще са от изгода за страните на първа линия на миграционната вълна през Средиземно море (сред които са и Испания и Италия), добавя организацията.

Макрон също така получи и поддръжка от Мадрид за обща линия за деяние по отношение на европейския отговор на американския Закон за понижаване на инфлацията, отбелязва Франс прес. Според Макрон в този закон има суперагресивни ограничения в поддръжка на американския зелен бизнес, които макар че не са били замислени целеустремено против Европа, ще имат като следствие бягство от Европа към Съединени американски щати на компании от зеления бизнес, поблазнени от масираните американски дотации, показва Франс прес.

По време на срещата с Макрон в Барселона испанският министър председател Педро Санчес приветства Съединени американски щати, че се връщат към зеления преход, само че предизвести,че това не би трябвало да води до отнемане на Европа от лична промишленост в тази тенденция.
Франция и Германия
Три дни по-късно в Париж Макрон и немският канцлер Олаф Шолц потвърдиха привързаността на Франция и Германия към Елисейския контракт, открил още преди 60 години сред тях крепко партньорство и трансформирал ги в мотор на Европейски Съюз през годините. Така бе маркирано самобитно помиряване на двете страни след поредност от различия по редица въпроси.

Макрон и Шолц поеха уговорката да станат пионери в реформирането радикално на Европа, а партньорството сред двете страни те обрисуваха като локомотив на една единна Европа и като две души в една и съща гръд. Отвъд поетичните метафори това означаваше, че двете страни дефинират обща линия в поддръжка на упорит и бърз европейски отговор на американските дотации за зелените бизнеси, показва Франс прес.
 На фотографията: Олаф Шолц и Еманюел Макрон На фотографията: Олаф Шолц и Еманюел Макрон
Но все пак сближение по една от двете наболели тематики в Европа, разликите сред Париж и Берлин си останаха по значимия въпрос за план за европейски противоракетен щит. Берлин желае той да се осъществя с към този момент съществуващи израелски и американски технологии. Но няма по какъв начин това да се хареса на Франция, която пази линията за европейски суверенитет в региона на защитата и която желае планът да се осъществя въз основата на френско-италианската система за противовъздушна защитата.

Но все пак фундаментално разграничение на 22 януари бе реализиран прогрес по различен въпрос – Германия бе включена в плана за водопровод за зелен водород, обединил Испания и Франция и към който към този момент е включена и Португалия. Разширяването на партньорството е станало допустимо и с помощта на европейско финансиране, акцентира тогава Макрон.
Франция – Нидерландия
На 30 януари Макрон гостува в Хага на нидерландския министър председател Марк Рюте. Освен тематиката за военната помощ за Украйна, двамата водачи разискаха и европейския отговор на американския закон за понижаване на инфлацията и оповестиха, че са на една позиция по отношение на методите, посредством които Европейски Съюз да работи при положение на непреднамерени последици от този закон за европейския бизнес, съобщи Ройтерс. Според Рюте Европейски Съюз би трябвало да разхлаби рестрикциите за разпределяне на държавни помощи за избрани промишлености, като това би трябвало да стане по способи, които поддържат европейския обединен пазар.
Италия – Швеция
Темите за миграцията и за европейския отговор на масираните американски дотации в бранша на зелените технологии бяха водещи и по време на обиколката на италианския министър председател Мелони в Швеция и Германия на 3 февруари. Това бяха първите европейски двустранни визити на италианския министър председател, откогато тя пристигна на власт преди 100 дни. Досега в Европа тя посети Брюксел, Аликанте и Тирана, само че все за участия в срещи на върха или за срещи с управлението на Европейски Съюз.

В столицата на Швеция, която е ротационен ръководител на Европейски Съюз Мелони показа визията си за битка с противозаконния трафик на мигранти през Средиземно море и настоя за подсилване на отбраната на външните граници. Рим желае общ европейски отговор по миграционния въпрос и счита, че Италия не би трябвало да бъде оставяна да се оправя сама с това задължение в качеството й на страна на първа линия на миграционната вълна.

Но Рим желае и по-далновидно решение на казуса, при което мигрантите да бъдат уверени да не потеглят от северноафриканските страни. Това би трябвало да стане посредством съдействие с тези страни, посредством поощряване и подкрепяне на просперитета на Африка чрез вложения в планове, като да вземем за пример такива за създаване на енергийните източници (газови, петролни и възобновяеми), на които е богата Африка, по метод по който от това да завоюва Африка. Така тя ще се трансформира във все по-интересен енергиен сътрудник за Европа, опитваща се да се отърси от зависимостта си от Русия в тази тенденция.
Италия – Германия
По време на визитата на Мелони в Берлин тя и канцлерът Шолц подчертаха, че сред Италия и Германия има мощна синергия и регистрираха, че двустранните връзки се простират в съвсем всички браншове, а партньорството им е със мощна икономическа взаимосвързаност, съобщи АНСА.

Но все пак на срещата излязоха нескрито и разлики сред двамата водачи. Шолц даде да се разбере, че съгласно Берлин Европа се нуждае от имиграция, визирайки дефицита на служащи в някои браншове, от които страда Германия, само че също и други страни, като да вземем за пример Франция и самата Италия. Според Шолц тези хора, които имат законното право на леговище в Европейски Съюз, би трябвало да могат да останат в съюза.

Според Мелони кандидатстването за леговище би трябвало да става обаче не в Европа, а в Африка и единствено мигрантите, които получат право на леговище, би трябвало след това да могат да пътуват до Европа, тъй като европейската имиграционна политика не би трябвало да бъде оставяна в ръцете на каналджийте. Според Мелони не може също по този начин икономическите мигранти да се третират по същия метод като бежанците.

Между Мелони и Шолц също така се появи и различие по какъв начин да реагира Европейски Съюз на казуса американските дотации. Според Рим, само че и съгласно други европейски страни разхлабване на разпоредбите за разпределяне на държавни помощи за зелените бизнеси няма да е подобаващия отговор, тъй като по този начин някои страни с по-големи финансови благоприятни условия и с по-малка задлъжнялост, ще провиснал повече средства за бизнесите си от други. Според Мелони би трябвало да се внесат промени в съществуващите европейски механизми за разпределяне на общи европейски средства, да се преразгледат целите като цяло, да се разхлабят някои условия, които в този момент пречат на отпущането на евросредствата, показва „ Политико ”.
Нидерландия – Австрия
Интересният „ двустранен балет ” от последните седмици бе допълнен от срещата във Виена сред премиера на Нидерландия Рюте и канцлера на Австрия Карл Нехамер, състояла се на 26 януари. Това са двете страни, попречили предходната година влизането на България и Румъния в Шенгенската зона за свободно придвижване, поради което срещата бе следена с необикновен интерес от медиите в двете страни. На нея естествено водеща бе тематиката за противозаконната миграция и за защитата на границите.
 Карл Нехамер и Марк Рюте Карл Нехамер и Марк Рюте/Снимка: Българска телеграфна агенция
Двете страни са единни против разширението на Шенген сега, съобщи Нехамер след срещата с Рюте, представен от австрийския „ Кронен цайтунг ”. А съгласно Рюте Европейски Съюз първо би трябвало да се заеме с реформиране на разпоредбите от Дъблин за даване на леговище, тъй като в противоположен случай Шенген няма да оцелее въобще. Двете страни обявиха подготвеност да изискат от Европейски Съюз решения в битката против противозаконната миграция.

А след срещата им Нехамер разкритикува остро Европейска комисия поради това, че не желае да финансира огради по границите и че има идеологически метод по този проблем. По-конкретно той сподели, че не е вярно България да бъде оставена да се оправя сама с разноските в тази тенденция и напомни, че Европейски Съюз би трябвало да се покаже прагматичен, еластичен и изобретателен, тъй като българските гранични служители на реда в реалност пазят и границите на Австрия и на Нидерландия. Той напомни също така, че е нужно и финансиране за техническо съоръжение, личен състав и дронове, тъй като една ограда, която не се следи, не е преграда и че е от основно значение страни като България и Румъния да получат поддръжка.

Рюте пък означи, че е ясно, че са нужни още ограничения за ръководство на външните граници на Европейски Съюз. Но добави, че на Европейска комисия не би трябвало да й се споделя какво да финансира или не, разтълкувано от румънски медии като рецензия по адрес на Нехамер.
Средства за гранична защита
След тези апели представител на Европейска комисия разясни, че тя може да обезпечава средства за гранично наблюдаване, за съоръжение на гранични пунктове, за компютърни системи, за тяхната поддръжка, за наблюдателни кули.

А председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен изпрати писмо до държавните и държавните ръководители от Европейски Съюз, в което посочи нуждата от възстановяване на българо-турската граница и добави, че граничната защита може да бъде усъвършенствана със средства от Европейски Съюз, а европейските страни на доброволна основа биха могли да поддържат опазването на границата сред България и Турция.

След което пък европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон в изявление за европейския „ Нюзрум ” съобщи, че не изключва напълно опцията Европейски Съюз да обезпечи финансиране за „ физическа инфраструктура ” за запазване на външните граници на Европейски Съюз. Тя обаче отново напомни тезата си, че издигането на стени не е положителното решение и че Европейски Съюз влага в гранична защита. Йохансон също така напомни, че в бюджета на Европейски Съюз до 2027 година средствата за миграция са сведени до 7 милиарда евро. Това бе добър отговор на въпроса дали Европейски Съюз ще обезпечи 2 милиарда евро за запазване на българо-турската граница, както бе изискал Нехамер. Според самата Йохансон това би довело до липса на средства за други неща.
Финландия – Швеция
Освен всички тези двустранни срещи, свързани с двете горещи тематики в Европейски Съюз – миграцията и американските масирани дотации за зеления бизнес, в Европейски Съюз се организираха и няколко други също забавни двустранни срещи. На среща в Стокхолм сред финландската премиерка Сана Марин и шведския й сътрудник Улф Кристершон двете страни затвърдиха желанието си дружно да влязат в НАТО, на фона на все по-засилващо се мнение във Финландия, че в случай че на Швеция й се наложи да чака поради възраженията за Турция, то Финландия би трябвало сама да влезе в алианса, отбелязва Франс прес.
Франция – Израел
В Париж пък Макрон одобри израелския министър председател Бенямин Нетаняху в миг на повишено израело-палестинско напрежение със смъртоносни последствия и за двете страни и в миг на търсене на ново единение против Иран поради репресиите против продемократичните митинги в страната и поради доставката на ирански дронове, употребявани за войната на Русия в Украйна.
Франция – Австралия
Интересно двустранно стопляне на връзките бе това сред Франция и Австралия, станало на среща на 30 януари в Париж на външните министри и министрите на защитата на на двете страни. По време на нея те се договориха да произведат взаимно няколко хиляди 155-милиметрови снаряда, употребявани от западните артилерийски установки, предоставени на Украйна. Това бележи нов стадий във възобновяване на френско-австралийските връзките след разрива от есента на 2021 година поради отхвърли на Канбера от контракт за френски стандартни подводници в подмяна на ново партньорство с Лондон и Вашингтон за нуклеарни подводници, показва Франс прес.
Испания – Мароко
Подобно стопляне имаше и сред Испания и Мароко след захлаждане, подбудено от въпроса за Западна Сахара. На 2 февруари министър председателите на двете страни се ангажираха в Рабат да засилят двустранното партньорство и да работят дружно в битката против противозаконната имиграция. Испания се ангажира да удвои на 800 милиона евро вложенията в планове в Мароко. Освен това двете страни се ангажираха и да заобикалят да вършат каквото и да е, което би могло да засегне другата страна, по особено във връзка с суверенитета.

До двустранната рецесия се стигна, когато през 2021 година Испания одобри за лекуване Брахим Гали, водача на последователите на независимостта на Западна Сахара, който е върл зложелател на Мароко, който пък има искания върху Западна Сахара.
Италия –Алжир/ Либия
През този интервал италианският министър председател Мелони посети първо Алжир, а след това и Либия. Срещите демонстрираха и какви са целите в дневния ред на Рим, а точно енергийно съдействие със Северна Африка.

В Алжир на 22 и 23 януари Мелони се ангажира с локалните водачи да укрепи съдействието в региона на въглеводородите, което ще трансформира Италия в енергиен хъб на Европа за силата, идваща от Северна Африка. Още предходната година по време на ръководството на Марио Драги Италия съумя последователно да диверсифицира доставките си на природен газ и за нея към този момент Алжир е основен снабдител, до момента в който преди този момент беше Русия.

В Либия на 28 януари по време на визитата на Мелони италианският енергиен колос ЕНИ и либийската Национална петролна компания подписаха исторически контракт за експлоатиране на две газови залежи край либийските крайбрежия. Това партньорство ще докара до значими вложения в енергийния бранш на страната, до основаване на работни места в Либия и до одобряване на ЕНИ като първи енергиен оператор в Либия с 80 % произвеждане на либийски газ. Партньорството ще разреши да се задоволят потребностите на Либия от природен газ, а една трета от добития природен газ, ще се изнася към Италия, показва Франс прес. Което бе цялостна илюстрация на това какво има поради Мелони, когато приказва за съдействие със северноафриканските страни за предварителна защита на противозаконната имиграция. Именно от Либия потеглят трафикантските лодки с мигранти по посока на Италия, напомня организацията.
Европа – Япония
Към дипломатическия балет в Европа може да се добави и добави и обиколката на японския министър председател Фумио Кишида, чиято страна е ротационен ръководител на Г-7 тази година. Той посети Рим, Париж и Лондон наред Вашингтон, с цел да обясни новата тактика на Япония в региона на сигурността, призната поради рисковете, идващи от страна на Китай и Северна Корея.

Но по време на тази обиколка Кишида пропусна да посети Берлин. Обяснението беше, че това е станало поради проблеми с графика и Кишида изрази вяра скоро да се види с Шолц. Но някои разтълкуваха това като индикация, че Япония не е съгласна с съмненията на Германия в метода й по отношение на Китай, поради тесните германо-китайски бизнес връзки.

Източник: БТА/Габриела Големанска
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР