Интензитетът на бойните действия по фронтовата линия в Украйна, чиято

...
Интензитетът на бойните действия по фронтовата линия в Украйна, чиято
Коментари Харесай

Бурята предстои - какво се случва на фронта в Украйна -

Интензитетът на бойните дейности по фронтовата линия в Украйна, чиято дължина е към 2450 километра, сега наподобява мощно стеснен.

След завладяването на Северодонецк и Лисичанск настъплението на съветските окупатори сензитивно се забави, а повода за това е главно една - идването в Украйна на първите 8 американски системи за залпов огън HIMARS. Дори и съветските пропагандисти не крият, че са извънредно впечатлени от тези реактивни системи за залпов огън. За броени дни те унищожиха повече от 10 от най-важните оръжейни хранилища в тила на сепаратистките области ДНР и ЛНР, както и в региона на Харков, където ВСУ се похвали с Чернобаевка номер 25.

Освен че " хаймарсите " бълват огнената изстрелите си за секунди, а снарядите падат с изключителна акуратност върху задачата, минута по-късно тези системи към този момент пътуват с 80 километра в час и на процедура координатите им са извънредно мъчно уловими от руснаците. Шокът в Москва несъмнено е огромен. Според украинския боен специалист Олег Жданов точно поради това централното военно ръководство в Кремъл е решило да предприеме извънредно опасен ход. В тила на украинците са изпратени дребни отряди от съветски десантчици, най-вече от частната войска " Вагнер ", обслужваща Кремъл. Задачата им е да намерят и унищожат злокобните американски системи. Една от тези групи обаче преди два дни бе унищожена в региона на Харков и то не от постоянната войска, а от локалното опълчение - териториалната защита. Командирът на групировката бе хванат жив.

Доколко HIMARS плаши руснаците демонстрира и различен факт. В понеделник съветската Противовъздушна отбрана в региона на окупираната Луганска област смъкна простъпка „ краля на бързите самолети “, Су-34 на Военно-космическите сили на Русия, заяви телеграм каналът „ Оперативен ЗСУ “. Снощи край Нова Каховка, край Херсон, бе изумен следващ съветски изтребител Су-35. Украинците настояват, че той е изумен с " Игла ", само че в съветските канали се появи информация, че най-вероятно и този аероплан е бил свален от " другарски огън " от съветската противовъздушна защита, която се е опитвала да противодейства на " хаймарсите ".

Стратегията на руснаците сега наподобява изменена. Те по-скоро се пробват да заемат позиции, които да укрепят в Донбас и на юг. Изключение е може би Харков. Превземането на остарялата украинска столица и цялата Харковска област, в която популацията е в голямото си болшинство е рускоговорящо, евентуално е сложено като цел от съветския президент Владимир Путин, както твърди американският институт за проучване на войната. Затова приказва и фактът, че нашествениците не стопират да обстрелват града. Харков е остаряла болежка за Кремъл. През 2014 година там не мина сюжетът за Харковска национална република, който бе осъществен от сепаратистите в така наречен ЛНР и ДНР. Освен това още в първите дни на войната, съветската войска вместо с цветя и рози бе посрещната с нечовечен обстрел и то не от страна на постоянната украинска войска, а от локалната териториална защита.

Съединени американски щати също настояват, че Русия възнамерява да анексира още украински територии, употребявайки " кримския сюжет ".

Позовавайки се на американското разузнаване, представителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби съобщи, че Русия към този момент поставя основите за анексиране. Според него окупираните райони на Украйна могат да проведат " фиктивни " референдуми за присъединение към Русия още през септември.

Резултатите от гласуването ще бъдат употребявани от Русия, " с цел да се опита да претендира за анексиране на суверенна украинска територия ", съобщи Кърби. Според него регионите, които Путин си е заплюл, включват Херсон, Запорожие, Донецк и Луганск.

За това, че руснаците ще се опитат да открият властта си в териториите, завзети дотук, приказва и това, че сега тече дейна акция за издаване на съветски паспорти и подготовката на псевдореферендуми за присъединение на териториите от украинския изток и юг към Русия. Не на всички места обаче този развой върви безпрепятствено и гладко, защото в доста от завладените райони работи съществено украинско партизанско придвижване, което преследва както колаборационистите, по този начин и провежда атентати против руснаците. На тези хора се разчита и да предават координатите на врага на ВСУ.

Разбира се, на териториите, следени от Украйна, не е доста по-различно. И там работи солидна мрежа от хора, работещи за руснаците и срещу родината си. Проблемът е доста сериозен в южния черноморски град Николаев, който се намира покрай Херсон.

Преди ден ръководителят на Николаевската регионална военна администрация Виталий Ким разгласи премия от 100 $ за всеки, който даде информация за това кои са предателите, които насочват руснаците къде да стрелят.

" До седмица-две Николаев ще бъде затворен за ден-два, с цел да се открият адресите на възможните предатели. Хората ще бъдат осведомени авансово за затварянето на града, с цел да могат да си купят храна и да възнамеряват дейностите си ", съобщи Ким във видеообръщение през днешния ден.

Той разгласи и че от през вчерашния ден до през днешния ден е получил 18 писма за " всевъзможни предатели-колаборационисти " и че информацията се ревизира.

След като Руската федерация нахлу в Украйна в ранните часове на 24 февруари, окупаторите обстрелваха Николаев нееднократно. Вследствие на това се стигна до обилни опустошения, жертви и ранени.

Украинците от своя страна също имат много ясна тактика - да държат съветските сили допустимо най-далеч с помощтта на новите си далекобойни системи, предоставени от Запада и да чакат да дойдат по-сериозни доставки, които да обезпечат опция за контранастъпление. Освен това сега десетки хиляди украински военни сега се образоват да боравят с съвременно натовско оръжие във Англия, Германия и Съединени американски щати.

Колко ще продължи подготовката за отвоюване на завладените територии?

Вероятно няма да е доста. Контранастъплението може би ще стартира до месец. За това приказва и вчерашният обстрел с " хаймарси " на Антоновския мост в Херсон. Той е единственото оборудване над р. Днепър в този регион, което свързва окупирания град с региона, която се намира под съветски надзор. Мостът е стратегически значим за съветската войска, тъй като по него минават доставките от въоръжение и жива мощ от Крим. Поразяването му се пояснява като подготвително деяние за украинска атака в Херсон.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР