Интелигентна светофарна уредба за регулиране на движението по бул. Симеон

...
Интелигентна светофарна уредба за регулиране на движението по бул. Симеон
Коментари Харесай

Умен светофар регулира движението на кръстовище в Шумен

Интелигентна светофарна уредба за контролиране на придвижването по бул. „ Симеон Велики “ е построена на кръстовището до Томбул джамия , оповестиха от Община Шумен.

Тя включва системи за видеонаблюдение, за разбор на трафика и за отдалечено наблюдаване и ръководство, като задачата е да се усъвършенства пропускателната дарба на кръстовището.

Новата система беше показана на конференция от Владимир Събев , ст. специалист „ Транспорт, логистика и знаково стопанство “ в общината, Юрий Хаджидимитров и Дамян Бойчев от компания ДЗЗД „ Интелигентни системи за ръководство на трафика в град Шумен “, които са създали и инсталирали светофарната уредба.

„ За въвеждането на новата светофарна уредба беше направена цялостна реорганизация на оборудването според всички нормативни условия, по-късно изградихме видеонаблюдението и така наречен „ интелигентен светофар “. Успяхме да правим ремонта, без да изключваме светофара и да затрудняваме придвижването в региона “, сподели Юрий Хаджимитров.

Той изясни, че интелигентната светофарна уредба преценя трафика според от натоварването и контролира времето на зелената светлина. По думите му системата има заложено минимално зелено време, само че при положение, че има още изчакващи коли, автоматизирано го удължава, до момента в който колите се изтеглят.

Юрий Хаджимитров посочи, че новата светофарна уредба ще бъде от огромна изгода за колите със специфичен режим на придвижване. „ Чрез системата може да се съобщи така наречен „ зелена улица “ от коли за спешна помощ, пожарни, полицейски и други коли, като по този начин разрешава да се освободи входът на кръстовището още преди идването им “, разясни Хаджидимитров.

Той добави, че тези коли ще имат достъп до системата, като при нужда ще могат да декларират зелена улица и по този начин да осведомят светофара след какъв брой време ще минат през кръстовището.

Софтуерният експерт Дамян Бойчев посочи, че построеното видеонаблюдение се състои от осем камери. „ Четири от тях са ситуирани на входовете на кръстовището и наблюдават влизащите в него транспортни средства, а останалите четири наблюдават придвижването вътре в самото кръстовище.
 Община Шумен
Системата регистрира броя, местоположението и разпознава типовете транспортни средства, които минават през него. Има опция при нужда камерите да бъдат свързани и със системата на полицията за видеонаблюдение “, добави Бойчев.

Той изясни още, че отдалеченото наблюдаване и ръководство на светофара се прави от админите, които са създали и инсталирали системата, както и от чиновник в общинската администрация. Достъпът се реализира през приложение в браузър.

Владимир Събев от общинската администрация означи, че кръстовището до Томбул джамия е най-неравномерно натовареното в града и поради това там е построен умният светофар.

„ Най-натоварен е трафикът заран, когато хората отиват на работа и в следобедните часове, когато се прибират към кв. „ Боян Българанов “. По това време през кръстовището минават към 650 автомобила, а през останалата част от деня те са към 300 “, сподели Събев.

Според него към този момент доста се е облекчил трафикът в региона и в случай че преди в пиковите часове, да вземем за пример по ул. „ Паламара “ се е образувала колона чак до ул. „ Съединение “, в този момент към този момент в този регион се събират по най-вече по 6-7 коли.

Работата на новата светофарна уредба ще обезпечи опция за гъвкаво контролиране на движениет о в региона и за по-бързото напредване в най-натоварените часове от деня.

Амбицията на общинското управление е да надгражда последователно системата с умни светофарни уредби и на останалите кръстовища по бул. „ Симеон Велики “.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР