Интелектуалното развитие на детето пряко зависи от речта му, това

...
Интелектуалното развитие на детето пряко зависи от речта му, това
Коментари Харесай

Пет начина да помогнете на детето да говори правилно

Интелектуалното развиване на детето директно зависи от речта му, това е известно евентуално на всеки. Колкото по-рано и по-правилно започне да произнася думите и да приказва и да ги съчетава в фрази, толкоз по-активно се развива мозъкът и интелектуалните му качества. И даже да звучи тривиално този развой на стимулиране би трябвало да стартира от най-ранна възраст, написа obekti.bg.

Своя опит и знания споделя Ирина Дорохова.

Правило №1: общувайте с детето още от пелените

Говорете с вашето бебе, постоянно когато можете – още от първите мигове на живота му. Пейте му песнички, коментирайте, разказвайте какво тъкмо вършиме, когато го вземате на ръце, когато го преобличате и къпете. По-късно – рецитирайте му къси стихчета, чете приказки, разсъждавайте на глас, съветвайте се с него.

Аз доста общувах със своите деца, непрекъснато нещо им говорех. В първите 2 години режимът им беше друг, поради неголямата разлика във възрастта. Когато едното будуваше, другото – спеше. И противоположното. Бях като майка-радио, до края на деня съвсем губех глас, токова доста им приказвах.

И синът, и щерка ми започнаха да приказват доста рано. Още преди да навършат 2 години. Когато станаха на  две-три години с тях можех да поддържам връзка пълноценно. Естествено не всеки родител може да отделя толкоз време и внимание на своите деца. Но е изключително значимо да приказва допустимо най-вече с детето си.

Правило №2: не фъфлете

Говорете с детето ясно, не предъвквайте думите, не фъфлете. Изговаряйте думите вярно и отчетливо. Не повтаряйте неговите „ смешни “ думи.

Правило № 3: отучете го от неправилните думи, даже да ви се костват благи и смешни

Не се опасявайте да поправяте детето, в случай че произнася погрешно някоя дума. Покажете му по какъв начин тъкмо би трябвало да звучи тя. Има доста думи, които детето в началото произнася погрешно или размества букви. Това умилява родителите и вместо да го поправят, те настойчиво повтарят детските словосъчетания. Така без да желаят затвърждават в съзнанието му неверната дума.

Правило № 4: правете радостни извършения за рационализиране

Тренирайте мускулите на говорния уред. Може и да ви звучи смешно, само че в действителност става дума за мускулите на езика, устните и бузите. Докато бебето е напълно малко, го стимулирайте да имитира звуците, които издават другите животни. Птиците: кряк-кляк, пи-пи, кукуригу, ко-ко, чив-чив. Нека прилича и животни: мияу, бау-бау, бе-е, ме-е... Тези къси думи постановат доста гримаса и са положително упражнение за всеки хлапак.

Разрешете му да прави гримаси пред огледалото. Достатъчно е да пробва да стигне с език нослето, да направи езичето си на тръбичка, да издуе бузи или да опита да ги надуе, все едно, че ще духа. Научете детето да щрака с език като конче, да свирка, да съска – всички звуци, които може да имитира, ще са от изгода. Тогава няма да ви се наложи да търсите помощта на логопед.

Упражненията с езика също са доста значими. На игра може да стимулирате детето да изближе каша от паница единствено с език. Това занятие, колкото и да не ви е по усета, е доста потребно. Миенето на зъбите също е част от упражненията. Защото от подвижността и от мускулите на езика и на юздичката под него зависи вярното изговаряне на звуците.

Правило № 5: учете звуци и букви преди началото на учебното заведение

Научете детето ясно и отчетливо за произнася букви и звуци още преди да тръгне на учебно заведение. Това е значимо, тъй като с уроците се постанова бързо да върви напред. И в случай че до този миг сами не сте се справили с произнасянето на всички звуците или детето има затруднуния при произнасяне на избрани думи, се обърнете за помощ към логопед.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР