Intel се надява на солидна държавна подкрепа за производството на

...
Коментари Харесай

Intel и Micron искат субсидии от правителството на САЩ


Intel се надява на солидна държавна поддръжка за производството на чипове
(снимка: Walden Kirsch / Intel Corporation)

Главните изпълнителни шефове на Intel и Micron ще изискат дотации от държавното управление на Съединени американски щати за стимулиране на производството на полупроводници. Босовете ще показват своите настоявания пред Комисията по търговия в Сената, заяви Ройтерс.

Шефът на Intel Пат Гелсингър се чака да уведоми комисията, че „ има незабавна потребност федералното държавно управление да подтиква повече вложения в частния бранш в Съединените щати”, с цел да насърчи устойчива и новаторска екосистема за произвеждане на полупроводници.

Главният изпълнителен шеф на Micron Санджай Мехротра пък е подготвил тирада, съгласно която одобряването на 52 милиарда $ дотации за чипове „ ще даде подтик на вложенията в развиването на работната мощ, научноизследователската и развойна активност, нововъведенията и разширението на производството в близко бъдеще”.

Както Сенатът, по този начин и Камарата на представителите одобриха предлагането за ново законодателство, което планува 52 милиарда $ дотации за произвеждане на чипове. Новата наредба е известна като „ CHIPS Act” или „ Законът CHIPS”. Той е индиректно обвързван с наредбите, които щатското държавно управление приема за поощряване на американската по отношение на Китай.
още по темата
„ Ситуацията в Америка в този момент е спешна”, сподели министърът на търговията Джина Раймондо. „ Трябва да понижим зависимостта си от други страни, в това число Тайван, за доставката на чипове и методът да го реализираме е да вършим повече чипове в Америка”.

Micron разгласи проекти да влага повече от 150 милиарда $ в международен мащаб през идващото десетилетие. Фирмата ще вложи средствата в произвеждане на памети и в научноизследователска и развойна активност. Тя обмисля построяването на нови фабрики в Съединени американски щати.

Това „ изисква тясна съгласуваност с федералните и държавните политики, с цел да се подсигурява икономическата жизненост на операциите”, се споделя в мнението на Мехротра. Нотата гласи още, че „ ще е належащо доста количество федерално финансиране”.

Intel неотдавна разгласи проекти да влага 20 милиарда $ в Охайо за създаване на две нови мега заводи. Те могат да набъбнат до осем, а финансирането в тях да доближи 100 милиарда $, „ при изискване, че се получи поддръжка от „ Закона CHIPS”, се споделя в показанията на Гелсингер.

Двете софтуерни компании, като и представители на други промишлености, най-вероятно ще упорстват, че държавните дотации са значими освен за чиповете, само че и за „ цялата верига на стойността”. Така да вземем за пример, шефът на PACCAR Престън Фейт ще съобщи пред комисията, че промишлеността за произвеждане на камиони е принудена да заплаща на брокерите „ 20 до 30 пъти” по-големи разноски по договорите за доставки на чипове.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР