Intel представи нова версия на своя специализиран чип за задвижване

...
Intel представи нова версия на своя специализиран чип за задвижване
Коментари Харесай

Intel представи нов AI чип, който е по-добър от стария на Nvidia

Intel показа нова версия на своя профилиран чип за задвижване на изкуствен интелект (AI) на събитието си Vision във вторник. С подобренията си американският софтуерен колос се прицелва в господството на Nvidia при полупроводниците, захранващи AI, предава Reuters.

Според Intel новият чип Gaudi 3 е кадърен да образова огромни характерни езикови модели 50% по-бързо от процесора H100 на Nvidia, пуснат през 2022 година

Освен това Gaudi 3 е в положение да генерира AI отговори по-бързо от чиповете H100 за някои от моделите, които Intel тества.

Нашите клиенти, на първо място, желаят избор в промишлеността. Те идват при нас и чакат Intel, като компютърен водач, да последва вълната на генеративния AI и да достави решения, които дават отговор на техните потребности. Те търсят отворен метод “, сподели вицепрезидентът на Intel Жени Баровян, виновен за стратегията и продуктите.

Intel и Advanced Micro Devices (AMD) се пробват да създават конкурентни чипове и програмен продукт, нужни за създаване на AI приложения, които да се трансфорат в опция на Nvidia, която притежава 83% от пазара на чипове. В средата на месец март компанията показа и най-новия си чип за зареждане на AI, за който се твърди, че може да извършва някои задания 30 пъти по-бързо от предходните.

По-голямата част от останалите 17% от пазара се държат от персонализираните модули за обработка на тензори (TPU) на Гугъл, които не се продават непосредствено.

Intel употребява 5-нанометрова технология за планиране на чиповете си, които се създават от Taiwan Semiconductor Manufacturing.

Gaudi 3 включва два основни процесорни чипа, слети дружно. Новия чип е два пъти по-бърз от предшественика си. Той е планиран тъй че да може да се свързва с хиляди други чипове и по този начин да се генерира голямо количество изчислителна мощ.

Чипът ще бъде наличен през второто тримесечие на годината за производителите на сървъри, като Supermicro и Hewlett Packard Enterprise.

А идващото потомство чипове Gaudi ще носи кодовото име Falcon Shores.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР