Intel и холандският изследователски център QuTech са готови да започнат

...
Intel и холандският изследователски център QuTech са готови да започнат
Коментари Харесай

Intel е готов да произвежда квантови процесори

Intel и холандският проучвателен център QuTech са подготвени да стартират серийно произвеждане на квантови процесори, основани на силициеви кубити. Пробивът е изработен във фабриката Intel D1 в Хилсбъро, Орегон. Процесорите са направени по типичен CMOS процеси върху 300-мм пластини с рандеман от над 95%.

От всяка пластина могат да се получат до 10 хиляди масива със силициеви кубити – това е задоволително, с цел да задоволи всяка потребност от новия артикул на пазара. Компанията не прецизира какъв брой кубита има в процесора и по какъв начин е проведен (линеен масив или обемен). Преди това Intel произвеждаше в D1 процесори с един и два силициеви кубита и планираше да вкара 7- и 17-кубитови модели.

Квантовите процесори на Intel и QuTech се създават върху изотопно чисти силициеви пластини. За ролята на кубити се избират електрони, чиито завъртания (собствен ъглов импулс) са в положение на квантова суперпозиция. Завъртанията са по едно и също време насочени във всички направления и могат да бъдат разпознати с избрана възможност като 1, 0 и всички положения сред тях, което експоненциално форсира избрани калкулации.

 Intel е подготвен да създава квантови процесори
Силициевата пластина, от която ще се създават квантовите процесори
(снимка: Intel)

Intel, дружно със експертите на QuTech, към този момент сподели пред сътрудници опциите на квантовите процесори да извършват случайни логаритми, което дава обещание появяването на универсални квантови компютри.

„ Квантовите калкулации имат капацитет да дават експоненциална продуктивност за избрани HPC приложения ”, споделя Джеймс Кларк, шеф по квантов хардуер в Intel. „ Нашето проучване потвърждава, че пълномащабният квантов компютър е освен изпълним, само че и може да бъде създаден в съвременна фабрика за чипове ”.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР