Intel и германското правителство подписаха сделка в понеделник, според която

...
Intel и германското правителство подписаха сделка в понеделник, според която
Коментари Харесай

Историческо: Германия подписа с щатска компания сделка на стойност над €30 млрд.

Intel и немското държавно управление подписаха договорка в понеделник, съгласно която американската компания ще похарчи повече от 30 милиарда евро за създаване на цех за произвеждане на чипове в източния град Магдебург, откакто Германия даде обещание да покрие една трета от нужната инвестиция. Германският канцлер Олаф Шолц се срещна с основния изпълнителен шеф на Intel Пат Гелсингер в Берлин.

Германското държавно управление ще обезпечи една трета от разноските. Това е и най-голямата директна задгранична инвестиция в актуалната история на страната.

Intel закупи земята за две уреди за полупроводници в Магдебург през ноември. Съобщава се, че първото оборудване се чака да стартира произвеждане след четири или пет години.

„ Инвестицията в Германия значи доста разширение на индустриалния потенциал на Intel в Европа и е най-голямата инвестиция, правена в миналото от задгранична компания в Германия “ , съобщи в изказване вицеканцлерът и министър на стопанската система Робърт Хабек.

Планът ще се нуждае от утвърждение от изпълнителната власт на Европейския съюз, с цел да се подсигурява, че договорката няма да даде на Intel непочтено преимущество пред своите съперници.

Проектът “Silicon Junction ” в Магдебург добавя проектите на Intel за оборудване за сглобяване и тестване покрай Полша и съществуваща фабрика за чипове в Ирландия.

В тирада пред главната лобистка група в немската промишленост по-рано в понеделник Шолц акцентира напъните за поощряване на производството на чипове в Европа, намалявайки зависимостта на страната му от вносни чипове и световни вериги за доставки.

Ако всички капиталови проекти, които се преглеждат сега, бъдат изпълнени, „ а ние работим върху това, в това число през днешния ден, Германия ще се трансформира в един от огромните световни обекти за произвеждане на полупроводници “ , сподели той.

Очаква се работата по двойните фабрики за полупроводници да завърши през 2027 година Правителството споделя, че ще сътвори 3000 висококачествени работни места и още хиляди длъжности в мрежите на снабдители.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР