Intel е насочена към евтини приложения с ниска консумация на

...
Intel е насочена към евтини приложения с ниска консумация на
Коментари Харесай

Intel представи евтин и енергийно ефективен 16 нанометров процес за производството на широка гама чипове

Intel е ориентирана към евтини приложения с ниска консумация на сила с този нов софтуерен развой, наименуван Intel 16

Емил Василев преди 58 секунди 2 Сподели

Най-четени

IT НовиниТеодора Александрова - 15:46 | 11.07.2023

Сензори регистрират „ тиха заплаха “: земята под градовете се повдига с 12 мм

IT НовиниЕмил Василев - 8:40 | 11.07.2023

Илън Мъск съди адвокатската адвокатска фирма, която го принуди да купи Twitter и предложи на Марк Зукърбърг „ да си ги мерят “

IT НовиниДаниел Десподов - 17:17 | 10.07.2023

Представиха нова CRISPR терапия, която блокира развиването на всички типове рак

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Intel Foundry Services (IFS) показа нова 16 нанометрова технология за произвеждане на чипове, наречена Intel 16. Тя е предопределена за произвеждане на чипове за мобилни устройства, радиочестотни модули, съставни елементи за IoT (интернет на нещата), домашен уреди, устройства за предпазване на данни, както и за военни и галактически приложения. Новата технология добавя 22 нанометровия FFL развой на Intel и се смята за на ниска цена развой, основан на FinFET.

Според прессъобщение на Synopsys, Cadence Digital и Ansys, водещи снабдители на принадлежности за автоматизация на проектирането на електроника, новият 16 нанометров развой на Intel е особено създаден за необятен набор от артикули за разнообразни клиенти. Той предлага на Intel по-висока компактност на транзисторите, по-висока продуктивност и енергийна успеваемост спрямо планарния развой, употребен през днешния ден за изброените нагоре полупроводникови артикули и дава обещание да опрости проектирането и производството на полупроводникови съставни елементи.

Стотици разнообразни типове електронни микрочипове към момента се създават благодарение на остарели софтуерни процеси, тъй като потреблението им е по-евтино, по-просто и е обвързвано с по-малко боклуци. Въпреки, че при усъвършенстваните приложения, като да вземем за пример изкуствения разсъдък се употребяват огромни и мощни чипове като AMD Instinct MI300 и NVIDIA H100, които се създават благодарение на най-съвременни софтуерни процеси, тези области към момента изискват по-малки и по-прости чипове, които оферират по-ниски равнища на продуктивност, само че са доста по-енергийно ефикасни. По този метод производителите на чипове не престават да оферират на клиентите си артикули, основани на евтини, остарели процеси, които употребяват FinFET транзистори. Например, TSMC в този случай предлага да се употребява нейният N12e развой.

Ansys, Cadence и Synopsys оповестиха, че към този момент са внедрили поддръжка на Intel 16 в своите софтуерни артикули за автоматизация на проектирането на чипове. Cadence, да вземем за пример, е приспособила Intel 16 за планиране на съставни елементи PCIe 5.0, своето многопротоколно решение 25G PHY, многопротоколни решения за потребителски артикули, поддържащи стандартите PCIe 3.0 и USB 3.2, разнообразни съставни елементи на RAM паметта LPDDR5/4/4/4X и интерфейси MIPI D-PHY v1.2 за камери и цифрови екрани. От своя страна Synopsys предлага поддръжка на Intel 16 като част от инструментариума Synopsys.ai с поддръжка на ИИ.

Разработчиците на чипове, които нямат лични индустриални мощности, към този момент могат да стартират да употребяват принадлежности за планиране, преструване и инспекция на своите решения, основани на новият софтуерен развой Intel 16.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР