, Интегрирана информационна система, която ще позволи използването на Електронното

...
, Интегрирана информационна система, която ще позволи използването на Електронното
Коментари Харесай

Голяма промяна за всички пенсионери със стаж след тази дата, обяви НОИ

,

Интегрирана осведомителна система, която ще разреши потреблението на Електронното осигурително досие за пенсия (ЕОДП), внедрява Националният застрахователен институт (НОИ), съобщи Стандарт.

В електронното досие по нов метод ще бъдат показани някои от съществуващите и все още на уеб страницата на ведомството информации за обезпечените лица по отношение на пенсионните им права (за застрахователен стаж и доход), както и информации в услуга на пенсионерите (за издадени пенсионни разпоредби и настоящо състояние), показаха от Национален осигурителен институт.

„ Справките са обогатени с повече данни, които лицата могат да преглеждат, избирайки по-широк набор от благоприятни условия “, прецизираха от там.

Ще има и напълно нови информации с данни за осигурителни интервали, застрахователен приход и импортирани вноски за самоосигуряващи се лица; стаж и обезпечаване в други държави; застрахователен стаж и приход по данни от Осигурителния списък към НОИ; изплатени пенсии, добавки, пенсионни записи и други

Достъп до системата

Всеки един жител ще може след съответната автентикация да съобщи мечтаната от него електронна административна услуга, предоставяна от Национален осигурителен институт.

Възможни са всички съществуващи средства за електронна идентификация като КЕП (включително мобилен), ПИК на Национален осигурителен институт и ПИК на Националната организация за приходите (НАП). Така всички обезпечени лица и пенсионери, които разполагат със средство за електронна идентификация, ще могат да употребяват услугите и справките в Интегрираната осведомителна система за пенсиите.

„ Всяко едно лице, което има полаган застрахователен стаж след 31 декември 1996 г,. ще може да има достъп до наличната за него осигурителна информация “, показват от Национален осигурителен институт. От там осведомят още, че всеки един пенсионер ще има опция да се запознае с данните, въз основа на които е изчислен размерът на пенсията му, като информацията в досието съдържа всички елементи.

Ползи и за бизнеса

Внедряването на интегрираната система ще подкрепи процеса по административно обслужване на жителите и бизнеса, като по едно и също време с това ще понижи административната тежест, показват още от Национален осигурителен институт.

Предвижда се работодателите да имат опция да извършват по електронен път свои законови отговорности за подаване на данни към Института, да вземем за пример да подават в структуриран тип електронно подписани удостоверения за застрахователен стаж и застрахователен приход.

„ Работодателите ще имат опция също по електронен път да декларират и да получават от Национален осигурителен институт информация за упражнено право на пенсия за застрахователен стаж и възраст за обезпечени при тях лица в случаите, планувани в законодателството “, разясняват също от ведомството.

От Национален осигурителен институт не показват точна дата на пускане на системата. В момента се прави метаморфоза на вътрешните работни процеси в Национален осигурителен институт,  в това число и по отношение на обслужване на потребителите на електронния портал, посредством който ще се достъпва информацията от електронното осигурително досие, обясниха от ведомството. Проектът се осъществя по Оперативна стратегия „ Добро ръководство “.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР