Интеграцията в Евразийския икономически съюз (ЕАИС) трябва да бъде строго

...
Интеграцията в Евразийския икономически съюз (ЕАИС) трябва да бъде строго
Коментари Харесай

Казахстан отказва да е в съюз по модела Русия - Беларус

Интеграцията в Евразийския стопански съюз (ЕАИС) би трябвало да бъде строго икономическа и Казахстан няма желание да основава съюзна страна с никого. Това съобщи Руслан Желдибай, прессекретар на президента на Казахстан, представен от " Интерфакс ".

Изявлението му пристигна след присъединяване на президента на страната Касим-Жомарт Токаев в Евразийския стопански конгрес в Москва.

" По време на тази среща президентът направи редица изказвания, които се разискват много необятно от експертната общественост. В тази връзка би трябвало да утомня, че главното обръщение на президента е, че интеграцията в границите на ЕАИС би трябвало прецизно да се придържа към икономическия път. Всяко нарушение на тези граници би било в несъгласие с задачите, правилата и дилемите на уставните документи на организацията ", акцентира Желдибай.

По-рано Токаев съобщи, че икономическата интеграция не е самоцел, а метод за развиване на стопанските системи и възстановяване на благосъстоянието на хората.

" Това значи, че всички решения, взети в съюза, би трябвало да са плодотворни за всеки обособен член, на първо място за жителите на всички страни от ЕАИС ", посочи Желдибай.

По негови думи е наранена и така наречен многостепенна интеграция.

" Действително две страни членки на ЕАИС - Русия и Беларус - показват по-високо и по-тясно равнище на доближаване. Това е неповторим казус. Както уточни президентът, това в действителност е един народ и една страна. В тази светлина е доста значимо да се прави разлика сред начинания, направени в два интеграционни плана, които имат изцяло разнообразни цели ", съобщи Желдибай.

" Що се отнася до нашата страна, Казахстан няма желание и не възнамерява да основава или да се причислява към съюзни страни ", безапелационен бе той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР