Институциите в България да работят в синхрон. За това призова

...
Институциите в България да работят в синхрон. За това призова
Коментари Харесай

Гешев иска синхрон между институциите, напрежението не идвало от прокуратурата

Институциите в България да работят в синхрон. За това прикани в Стара Загора основният прокурор Иван Гешев, представен от bTV.

Обвинител №1 беше в града, с цел да се срещне с близки на потърпевшите в една от злополуките, при която на тротоар в Стара Загора. Той е разговарял с околните на потърпевшите и ги е уверил, че няма да се допусне върху следствието да повлияят локални ползи.

Главният прокурор уточни, че е и зпратил покана към Министерство на вътрешните работи и ДАНС за образуването на взаимни щабове за работа против пазаруването на гласове за идните избори. Той посочи, такива щабове били традиция в последните 10 години и имали сполучлива активност.

Гешев съобщи, че в прокуратурата към този момент няма данни за търговия с избор, само че не изключи сигнали да са постъпили към Министерство на вътрешните работи. По негови думи единствено с взаимоотношение може да се реализира постоянен резултат.
 Иван Гешев оспорва пред Конституционен съд даването на активите на Бюрото по отбрана на министерството
Иван Гешев оспорва пред Конституционен съд даването на активите на Бюрото по отбрана на министерството

Това са активи на прокуратурата и депутатите не могат да се разпореждат с тях

Той увери, че напрежението сред институциите не идва от Прокуратурата . Ние желаеме да работим, по тази причина каним ДАНС и нашите сътрудници да образуваме такива щабове по места, това е методът - съгласуваност и синхрон, акцентира основният прокурор.

Относно, който осъди България в Европейския съд поради изявление на основния прокурор, Гешев съобщи, че отговорните употребяват всевъзможни практики, с цел да се защитят, само че това не трансформира наказателната им отговорност. " Става въпрос за три-четири думи, казани на брифинг. Едната от тях бе обезкостяване. Можете да питате хората в Троян или в Девня, където има фабрики, какви тъкмо думи биха използвали ", разяснява той.

По случая с " Гешев отхвърли да разяснява декларираното от президента Румен Радев, че за дейностите на уличените в опит за укриване на имущество посредством офшорни компании български политици.
 Гешев предлага на Рашков да работят дружно за идните избори
Гешев предлага на Рашков да работят дружно за идните избори

Споразумение за звено за изборите през юли бе подписано единствено с ДАНС

За проблема с, обвинител №1 съобщи единствено, че като правист има мнение по въпроса, само че като основен прокурор няма да го оповести, тъй като би могло да се изтълкува като вмешателство в активността на някой наблюдаващ прокурор, който работи по проблема. Гешев изрази увереност, че способените институции вършат всичко належащо по случая.

Припомняме, по-рано през днешния ден стана ясно, че наредбата, в която се трансферират дълготрайни материални активи на Бюрото за следствие към Министерството на правораздаването.

" Според нас тази разпоредба е противоконституционна, навлиза се съществено в пълномощията на други институции, в които Народното събрание няма право да влиза. Първото ни съображение е, че това доста нарушава правилото на разделяне на управляващите - т.е. парцел, който е предоставен на Висшия правосъден съвет и се ръководи от Съдебната власт, се лишава от основния прокурор. Утре някой може тази Съдебна палата по закон да я вземе и да направи каквото желае вътре, т.е. да не е Съдебна палата ", разяснява Гешев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР