Институциите трябва да се охраняват, независимо кой ще спечели изборите.

...
Институциите трябва да се охраняват, независимо кой ще спечели изборите.
Коментари Харесай

От ГЕРБ обвиниха ЦИК в саботаж на изборите

Институциите би трябвало да се охраняват, без значение кой ще завоюва изборите.

От ГЕРБ свикаха ексклузивен брифинг половин час преди постоянния брифинг на ЦИК , с цел да сигнализират за сериозен проблем, който минира демокрацията и демократичния избирателен проблем у нас - сложността на протоколите .

Голямо количество данни, протокол в водоравен тип, а до момента е бил отвесен, който е неразбираем, замайващ и сложен даже и за долгогодишните участници и с опит в секциите. Събират се ненужни данни, които обаче би трябвало да се нанасят на няколко места, непотребни сигнатури. Недействителните гласове са сложени пред действителните. Действителните гласове се означават в девет полета. Разписката от машинното гласоподаване пък е дълга девет метра. Проблемни се оказват и графите с преференциите. Над 500 сумирания би трябвало да се създадат в протокола.

Отчитането на резултатите няма по какъв начин да се случи в естествен период , съгласно ГЕРБ. Вината обаче не би трябвало да се трансферира върху законодателите и Изборния кодекс, съгласно партията. Изборното законодателство улеснявало протоколите , а и в тази посока били и предложенията от февруари месец. Затова и на брифинга напълно трансферираха отговорността на Централната изборна комисия.

Десислава Атанасова се тормози от закъснение на оповестяване на резултатите. Тя уточни, че е трябвало по-рано да стартира образованието на изборните комисии. То е трябвало да бъде по-обстойно и това е заложено в кодекса.

Затова от ГЕРБ приканват ЦИК бързо да вземе решение за облекчение на изборните бумаги.

Чия е отговорността, попита и Красимир Ципов . Предложенията за протокола били на Емил Войнов, който е в ЦИК от квотата на Българска социалистическа партия. Герберът напомни, че Войнов е бил ръководител на изборната комисия в Българска социалистическа партия за избор на водач, когато е имало умишлени дейности. От ГЕРБ заподозряха умишленост в дейностите на Войнов.

За Томислав Дончев попълването на документите не би трябвало да става от необучени хора. А що се отнася до отежнения протокол, бе безапелационен: " Това е преднамерено " .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР