Институтът за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН не

...
Институтът за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН не
Коментари Харесай

Работници обвиниха ядрения институт на БАН в трудови репресии

Институтът за нуклеарни проучвания и нуклеарна енергетика към Българска академия на науките не е плащал пенсионни осигуровки на командировани свои чиновници и в продължение на 5 години не е предоставял на други работно облекло и безвредни условия на труд.
Обвиненията насочиха някогашни и сегашни чиновници на института посредством ефира на „ Хоризонт до обед “. Ръководството отхвърля обвиняванията и счита, че недоволствата са артикул на злоба към триумфите на „ най-силното звено на Българска академия на науките “.  

Институтът е виновен за редица нарушавания на трудовото законодателство, които могат да се окачествят като „ репресии “, счита ръководителят на синдиката там Димитър Керанов . Той засяга „ дисциплинарни уволнения, непризнаване на тапия, двоен стандарт по освобождение и санкции “.

Служители също настояват, че институтът нелегитимно е спрял да заплаща пенсионните осигуровки на свои чиновници, които работели по интернационалните стратегии в огромния съветски проучвателен център в Дубна.

Виждаме извадки от Национален осигурителен институт за трима души. Те са част от десетки хора, на които не са внасяни осигурителните вноски за доста дълги интервали от време – твърди Стоян Мишев – към този момент някогашен чиновник на Българска академия на науките, работил в Дубна.

От управлението на института обаче отклоняват обвиняванията и настояват, че няма по какъв начин да обезпечават чиновниците, тъй като те не са командировани в Русия от самия институт. Това твърди зам.-директорът му Лъчезар Георгиев :

Няма проблеми в ръководството. Ядреният институт не изпраща свои чиновници в Дубна. Те се изпращат от държавен орган – Агенцията за нуклеарно контролиране. Служителите употребяват неплатен отпуск, тъй като в Дубна подписват трудови контракти и там те се преценяват с трудовото законодателство в Русия. Няма опция те да бъдат обезпечавани от нуклеарния институт, когато са в неплатен отпуск. Единствената опция е да бъдат обезпечени по наредбата за самоосигуряващите се посредством Агенцията за нуклеарно контролиране.

Институтът може да изпраща чиновниците си в Дубна за оптимален период от 3 месеца, в които изплаща осигуровките им. По нататъшни командировки минават през АЯР, посочи Георгиев.

Статутът е безреден. Аз имах трудов контракт с Института за нуклеарни проучвания. Хора от Чехия и Полша, които работят в Дубна, имат трудов контракт с изпращащата ги организация. Те получават осигуровки от изпращащия ги институт или университет. Това правно може да стане – с групов трудов контракт или в допълнение съглашение със страните – оспори Мишев думите на зам.-директора.

Недоволните учени се оплакват, че са били принуждавани от управлението да подписват претенции за неплатен отпуск, с които е било уреждано заминаването им в Русия. Георгиев отхвърля за такава насила, като съгласно него института е давал „ другарски препоръки “ на чиновниците, тъй като в противоположен случай те е трябвало да бъдат уволнени по време на работата си в Русия.

Извън проблема с командировките, Инспекцията по труда открива редица нарушавания в нуклеарния институт на Българска академия на науките в последните 3 години. Сред тях са пропуски в ограниченията за предотвратяване здравето на работещите, а наред с това и нарушавания, свързани с отпуските. Издадени са и два акта за нарушавания.

Да, има инспекции, което е напълно обикновено. Нарушенията са да вземем за пример изчезнали подписи в трудова брошура – неща, които не затрудняват работата на института. Предписанията (от проверките) са изпълнявани в период. Към момента няма констатации за нарушавания – съобщи Павлова от управлението на института.

Тя посочи, че управлението апелира в съда и двата акта, като едното дело към този момент е извоювано.

Ако счита госпожа Павлова, че неполучаването на работно облекло и защитни средства в продължение на 5 години не е съществено нарушаване, значи не знаете какво значат наредбите на Кодекса на труда.  

Зам.-директорът Георгиев посочи, че констатацията на това нарушаване е атакувана в съда и отхвърли обвиняванията. Според него института за нуклеарни проучвания е най-силният в Българска академия на науките и поради злоба някои хора се пробват да му пречат. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР