Институтът за право, икономика и интелектуална собственост на Софийския университет

...
Институтът за право, икономика и интелектуална собственост на Софийския университет
Коментари Харесай

В СУ се създава централен офис на бъдещ хъб за интелектуална собственост и технологичен трансфер

Институтът за право, стопанска система и интелектуална благосъстоятелност на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ ще бъде централен офис на предстоящ хъб за интелектуална благосъстоятелност и софтуерен трансфер на междуинституционално равнище взаимно с Европейското патентно ведомство.

В него ще се прави образование, повишение на информираността и разпространяване на софтуерния трансфер измежду академичната общественост. Целта е да се генерира напредък на районно, европейско и интернационално равнище посредством прехвърлянето на технологии и познания от научните среди към бизнеса. Също по този начин, ще се сътвори експертен потенциал в новаторската екосистема по въпросите на софтуерния трансфер и комерсиализацията на научните резултати и обекти на интелектуална благосъстоятелност.

Създаването на хъба беше оповестено от министъра на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов и ръководителя на Европейското патентно ведомство Антонио Кампиньош. В диалога взеха присъединяване ръководителят на българското Патентно ведомство проф. доктор Владя Борисова и Телмо Вилела, общоприет шеф на Академията за съдействие и патенти.

„ Насърчаване развиването на нововъведения и компании, учредени на познание са измежду главните цели за екипа на министерството “, акцентира министър Стоянов. По думите му е доста скъпа обмяната на опит сред България и европейската институция за открояване на най-хубавите ограничения в Европа. „ Радвам се, че със взаимни старания възстановихме положителното партньорство сред Европейското Патентно ведомство и българската институция и се надявам, че дружно ще осъществяваме доста общи планове “, сподели още министър Стоянов.

През месец август тази година е възобновено съдействие сред Европейското патентно ведомство и Патентното ведомство на Република България, стана ясно по време на срещата. Антонио Кампиньош насочи специфични поздравления към работата на българското Патентно ведомство, като една от доста дейните институции на европейско равнище.

Институтът за право, стопанска система и интелектуална благосъстоятелност на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ е основан по самодейност на Стопанския факултет и Юридическия факултет на Университета.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР