Институтът за опазване на културното наследство изнемогва с грижите за

...
Институтът за опазване на културното наследство изнемогва с грижите за
Коментари Харесай

Министър Тодоров: Институтът за опазване на културното наследство изнемогва с грижите за паметниците на културата у нас

Институтът за запазване на културното завещание изнемогва с грижите за паметниците на културата у нас. Причината - сериозно пониженият брой на чиновниците. Това изясни в Българска национална телевизия " Денят стартира " служебният министър на културата Найден Тодоров.

Институцията, която би трябвало да се грижи за паметниците на културата в България допреди няколко години е наброявала 1500 чиновници, сега са 56. Тези 56 чиновници са извънредно качествени, само че са 56, а паметниците на културата в България са десетки хиляди.

Преди 20 години институтът за запазване на паметниците е имал районни офиси, които са се грижели за паметниците с локално значение, а центърът в София - за националните.

Те не могат да се оправят, тъй като нямат районни офиси и не могат да реагират незабавно, когато се случи нещо. Говорим за корекции в Закона за администрацията от 2012 година, които направиха невероятно тяхното действие. Тези хора се пробват, само че изнемогват, пробват се да вършат какво ли не за тези монументи.

Къщата на Димитър Талев е единствено един от паметниците отвън България, които са значими за страната, разяснява министърът. Той уточни, че всяко от последните държавни управления е започвало самодейност да придобие парцела, само че до момента в който се ориентира какво се случва, идва промяна на властта.

" За шанс и с самодейност на други хора сега част от тази къща е в български ръце и може да се работи за нейното възобновяване. Една част, тъй като къщата има няколко притежатели още от 1926 година, когато е продадена от наследниците на Талев. В този случай тази къща би трябвало да се придобие напълно във времето, да бъде възобновена, да се направи музей на Димитър Талев ", сподели Найден Тодоров.

По думите му би трябвало да има обособена политика за опазване на постройките отвън България, които имат общо с нашата история и просвета. Такова законодателство обаче не съществува, по тази причина Тодоров ще предложи такава самодейност на бъдещия постоянен министър.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР