Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии - INSAIT,

...
Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии - INSAIT,
Коментари Харесай

INSAIT представи BgGPT - първия отворен изкуствен интелект на български език

Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии - INSAIT, който е към Софийския универститет " Св. Климент Охридски ", показа през днешния ден BgGPT - първият отворен огромен езиков модел с изкуствен интелект (ИИ) от последно потомство, основан за българската страна, за потребителите, за обществените и частните организации. В представянето участваха министър-председателят акад. Николай Денков, министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, ректорът на Софийския университет " Св. Климент Охридски " проф. Георги Вълчев, проф. Мартин Вечев, теоретичен шеф на INSAIT, и инж. Борислав Петров, изпълнителен шеф на изследователския институт, както и представители на Швейцария. 

GPT технологията е върхова точка в развиването на изкуствения разсъдък, която революционизира метода, по който обществото взаимодейства с информацията и езика. Като част от тактиката на INSAIT за основаване на отворен и обществено наличен изкуствен интелект в интерес на обществото, BgGPT е особено подготвен за спецификите на българския език, което ще разреши основаването на приложения и решения в интерес на българското обучение, бизнес, опазване на здравето, обществена администрация и други области. В първата си версия моделът е подготвен върху над 3 милиарда фрази и се състои от 7 милиарда параметри.

BgGPT ще бъде изцяло наличен на 3 март на адреса: https://bggpt.ai. Междувременно потребителите ще могат да се записват за приемане на прелиминарен достъп, като той ще бъде даван предпочитано на научни, просветителни, обществени и бизнес организации, оповестиха от INSAIT.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР