Институтът за изследване на войната прогнозира днес, че руската частна

...
Институтът за изследване на войната прогнозира днес, че руската частна
Коментари Харесай

Ще се разпадне ли „Вагнер“ след смъртта на Пригожин и Уткин?

Институтът за проучване на войната предвижда през днешния ден, че съветската частна военна компания „ Вагнер “ евентуално ще престане да съществува като псевдонезависима паралелна военна конструкция след гибелта на своя началник Евгений Пригожин.

Във всекидневната си сводка за хода на войната в Украйна, която разгласява на своя уебсайт, американският мозъчен концерн написа, че съветският предприемач съвсем сигурно е бил погубен по разпореждане на президента Владимир Путин.

Гибелта при самолетна злополука в сряда на централното управление на „ Вагнер “, в това число на създателя на наемническата формация Дмитрий Уткин и на отговарящия за логистиката и сигурността Валерий Чекалов, лишава частната военна компания от способността да обезврежда акцията на Кремъл и съветското министерство на защитата да я отслаби или даже да я унищожи след протеста на 24 юни, разяснява Институтът за проучване на войната. Базираният във Вашингтон изчерпателен център написа за известия, че съветското министерство на защитата основава нови частни военни компании, които набират някогашни и сегашния бойци на „ Вагнер “, с цел да поемат надзор върху задграничните интервенции на групата на Пригожин.

Руски източници настояват, че Кремъл е отказал да заплати на беларуското държавно управление за разполагането на силите на „ Вагнер “ в страната след късия бунт и последвалите финансовите проблеми към този момент са довели до понижаване на заплащането на бойците, което ги кара да напущат групата. Сателитни фотоси от 1 и 23 август демонстрират, че близо една трета от палатките в лагера на „ Вагнер “ край Асиповичи, Беларус, към този момент са събрани, отбелязва Институтът за проучване на войната.

По оценки на мозъчния концерн частната военна компания на Пригожин е била най-независима от съветското държавно и военно управление по време на офанзивата за завладяване на източния украински град Бахмут – най-кръвопролитното стълкновение от началото на войната – в която тя изигра основна роля, и след протеста централното управление на „ Вагнер “ се е опитвало да резервира някакво сходство на самостоятелност. Елиминирането на централното управление на частната военна компания евентуално я лишава от всички принадлежности, които й бяха останали, да работи без значение от съветското министерство на защитата, счита Институтът за проучване на войната.

Остава неразбираемо, написа в умозаключение американският изчерпателен център, дали Кремъл има намерение да ликвидира напълно „ Вагнер “ или има намерение да възвърне групата като доста по-малка организация, изцяло подчинена на съветското министерство на защитата. Трети вид – възобновяване на „ Вагнер “ като псевдонезависима организация с нов пълководец, правилен на Кремъл – е вероятен, само че малко евентуален, по оценки на Института за проучване на войната.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР