Институтът за изследване на войната (ISW) публикува днес съкратена актуализация

...
Институтът за изследване на войната (ISW) публикува днес съкратена актуализация
Коментари Харесай

ISW: Херсон не е повод Украйна да се успокоява, забавянето е в полза на Русия

" Институтът за проучване на войната " (ISW) разгласява през днешния ден съкратена актуализация на хода на бойните дейности в Украйна.

Тя е отдадена на евентуалното развиване на войната след оперативния триумф на Украйна при възобновяване на контрола над западната Херсонска област и съдържа рекомендации към Киев и Запада - да не се успокояват с първите победи и не позволяват закъснение на бойните дейности, защото това е от изгода за Русия.

Руснаците не слагат условия за намаляване на военните дейности до края на есента и през зимата, а по-скоро стартират нова атака в Донецка област.

 

Украинците евентуално ще употребяват бойната мощност, възобновена от освобождението на западен Херсон, с цел да подсилят настоящата си контраатака в Луганска област или да стартират нова контраатака другаде. Това не е моментът да се забавя помощта или да се упорства за преустановяване на огъня или договаряния, а по-скоро моментът да се помогне на Украйна да се възползва от инерцията си в условия, които са от изгода на Киев, а не на Москва.

Украйна завоюва значима победа в акцията, която освободи западната Херсонска област, приключила с изтеглянето на съветските сили, приключено на 11 ноември.

Руският президент Владимир Путин беше решен да задържи тeзи основни територии, притежаването на които би му разрешило да възобнови нахлуването си в неокупирана Украйна от позиции на западния бряг на река Днепър. Това основание евентуално е било по-важно в изчисленията на Путин от символичната стойност на запазването на единствената регионална столица, която неговите сили бяха завладяли от 24 февруари 2022 година (Русия към този момент беше превзела град Луганск и град Донецк при нашествието си през 2014-2015 г.) Путин беше заел обилни съветски сили за защитата на западен Херсон, в това число доста от останалите елитни въздушнодесантни елементи разполагаем на съветската войска.

Той също по този начин ангажира подкрепления от частичната готовност на резервисти, подредена от него на 21 септември.

Тези сили се бяха окопали и се бореха интензивно, с цел да задържат позициите си, като поеха доста загуби. Успехът на Украйна макар тази съветска увереност и разпределението на нищожни елитни елементи е в доста връзки даже по-впечатляващ от успеха й в Харковска област в средата на септември.

Успехът на Украйна се дължи значително на новаторското потребление на украинските въоръжени сили на предоставената от Съединени американски щати прецизна ракетна система HIMARS за спиране на съветските доставки.

Украинските войски продължиха да нанасят удари по мостовете, до момента в който руснаците се опитваха да ги поправят, насочвайки се към оборудването за ремонт, както и към пътищата, до момента в който руснаците най-сетне се отхвърлиха. Руснаците се пробваха да построят понтонен мост под Антоновския мост като намаляване, само че Украйна нападна, карайки руснаците да го изоставят.

Накрая руснаците останаха с баржи, пренасящи доставки, съоръжение и подкрепления от източния до западния бряг.

Киев също нападна баржите и зоните за кацане, само че фериботната система във всеки случай беше незадоволителна, с цел да достави към 20 000 съветски механизирани войски, които се опитваха да задържат мястото си на западния бряг на реката.

Руските сили са построили отбранителни линии на юг от Днепър

Руските настъпателни интервенции в Донецка област ще се засилят през идващите седмици, защото идват спомагателни мобилизирани военнослужещи дружно със силите, изтеглени от западен Херсон. Украинските сили в региона ще се окажат под тежък напън и Киев доста евентуално ще би трябвало да отклони войски, с цел да се отбрани против тези възобновени съветски офанзиви.

Руските сили, настоящи в Донецка област, включват стандартни елементи от постоянните съветски въоръжени сили, мобилизирани военнослужещи, войски на частната военна компания " Вагнер ", формирования на БАРС (руски доброволчески резерв), милиционерски елементи от Донецката и Луганската национални републики, бойци от чеченските елементи на Рамзан Кадиров, и доброволчески батальони.

Това необичайно скупчване на бойни сили ще има доста по-малко ефикасна бойна мощност, в сравнение с група от постоянни единици с сходен размер. Тази странна композиция от сили евентуално ще реализира някои победи посредством чистата тежест на числата, само че украинските бранители, евентуално подсилени, най-вероятно ще я принудят да спре през идващите няколко месеца, близо до началната си точка.

Украйна също по този начин евентуално ще възвърне бойната мощност от западен Херсон и ще я преразположи в други региони както за отбранителни, по този начин и за контранастъпателни интервенции. Войските евентуално биха могли да се опитат да преследват руснаците през река Днепър в разнообразни точки, само че е малко евентуално да го създадат, защото логистиката за поддръжка на украинско настаняване на източния бряг е доста плашеща. Поради това е по-вероятно да консолидират контрола си върху западния бряг, да оставят задоволително сили, с цел да спрат всеки опит на Русия да пресече реката още веднъж и да преразпредели сили в други региони.

Руската атака в Донецка област евентуално ще изисква Киев да отклони някои сили за защита в тази област, само че той евентуално ще изпрати най-малко част от възобновената бойна мощност или за усилване на настоящата си контраатака в Луганска област, или за разкриване на друга контраатака някъде другаде.

Украинските сили продължиха да реализират лимитирани триумфи в Луганска област и евентуално ще могат да реализират повече триумфи, в случай че бъдат подсилени от войски от западен Херсон. Руснаците също ускоряват отбранителните си позиции в Луганска област, несъмнено, само че Украйна все пак не престават напред и няма причина да се предвижда, че зле подготвените, зле оборудваните и с невисок морал съветски резервисти ще бъдат в положение да спре настъплението на украинските войски, подкрепени от своите победи.

Следователно преустановяване или дълготрайно закъснение на бойните интервенции през идващите няколко месеца е доста малко евентуално. Руснаците изрично не се пробват да откриват и укрепват отбранителни позиции по цялата линия, а по-скоро възобновяват настъпателните интервенции в Донецка област.

Почти несъмнено украинците ще продължат контранастъпателните си интервенции, които към този момент са в ход. Те евентуално няма да спрат да се бият, когато зимата замръзне земята и я направи още по-благоприятна за широкомащабна механизирана маневрена война. Битката е по-вероятно да се ускори, в сравнение с да отслабне с рухването на температурите.

Всеки опит за преустановяване на огъня или преустановяване на военните дейности в този миг би бил в огромна степен в интерес на Русия. Путин би трябвало да желае такова преустановяване на огъня в собствен личен интерес. Той би трябвало да осъзнае, че би трябвало да даде време на силите си да се възстановят и да даде време на резервистите, които се вливат в театъра, да се интегрират в своите елементи, да се обучат и да се приготвят за сериозна борба. Той би трябвало да желае да попречи на украинците да се възползват от прочувствения напредък на последните си победи. Това евентуално е резултат от каквито и психически фактори да са предиздвикали Путин да подреди нашествието преди всичко, само че също и от ден на ден от потребността на Путин да покаже своята неотстъпчивост пред твърдолинейната секта, ръководена, най-малко обществено, от финансиста на " Вагнер " Евгений Пригожин. Ето за какво е малко евентуално Путин да желае преустановяване на огъня, в случай че то не е съпроводено от големи украински или интернационалните отстъпки.

Украйна никога не е освободила минималната територия, нужна за нейната бъдеща сигурност и икономическо оцеляване, даже с успеха в Западен Херсон най-сетне. Град Мелитопол и близките региони, Запорожката атомна електроцентрала, земя на източния бряг на долното течение на река Днепър и територия в Донецка и Луганска области са жизненоважен терен за Украйна, както ISW твърдеше по-рано.

Дискусиите за бъдещето на Крим и други украински земи, нелегално окупирани от Русия след 2014 година, са преждевременни. Украйна би трябвало да освободи десетки хиляди квадратни километри отвън тези зони, в случай че желае да може да се отбрани против бъдещи съветски офанзиви и да възвърне функционираща стопанска система.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР