Институтът за изследване на населението и човека към Българска академия

...
Институтът за изследване на населението и човека към Българска академия
Коментари Харесай

Как ще оценяват психологическата годност на шофьорите

Институтът за проучване на популацията и индивида към Българска академия на науките (ИИНЧ-БАН) работи по дълготраен план за разработване на методики за оценка на психическата валидност на водачите на моторни транспортни средства.

Като резултат от работата в последната година са изведени характерностите на рисковите водачи, подбрани са методиките, по които да се правят оценка и сега работим по адаптирането и валидизирането им.

Екип учени от института работи по Трети стадий - „ Провеждане на научно проучване, валидизация и стандартизация на селектираните методики за проучване на психическата валидност на претендентите за придобиване на дееспособност за ръководство на МПС, на водачите на МПС и на лицата, краткотрайно лишени от правото да ръководят МПС или изгубили добитата дееспособност “ от работата на ИИНЧ-БАН по Договор за социална поръчка с предмет:

„ Повишаване равнището на пътната сигурност посредством създаване на нови методики за проучване на психическа валидност на водачи на моторни транспортни средства /МПС/ “, подписан сред Министерство на превоза, осведомителните технологии и известията /МТИТС/ и ИИНЧ на 26 юни 2017 година

Договорът е финансиран по план от Приоритетна ос 5 - „ Техническа помощ “ на Оперативна стратегия „ Транспорт и транспортна инфраструктура “ 2014 – 2020 година с бенефициент МТИТС.

Целта на плана е да се осъвременят употребяваните сега психически методики за оценка на психическата валидност на водачи, извършващи публичен транспорт на пасажери и товари и водачите, краткотрайно лишени или изгубили дееспособност за ръководство на МПС.

В резултат от работата ни по този план, създаваме профил на рисковия лидер и дефинираме какви характерности – когнитивни, обществени и личностни - имат въздействие върху държанието му на пътя.
Перспективата на плана е да приготви стратегии за предварителна защита на водачи, за които е открит рисков профил.

Срокът за осъществяване на поръчката е 18 месеца, считано от 26.06.2017 година

Научният състав, който работи по Договора, включва проф. доктор Антоанета Русинова-Христова – началник, гл.ас. доктор Зорница Тоткова, гл. ас. доктор Росица Рачева и докторант Калина Крумова.

Екипът на плана е подготвен да отговори на всички въпроси, свързани с експанзията по пътищата и държанието на водачите, при всеки зародил проблем, както и да се включи във всяка полемика по тематиката.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР