Институтът SETI разработва нов интерфейс, който ще има достъп до

...
Институтът SETI разработва нов интерфейс, който ще има достъп до
Коментари Харесай

Търсенето на извънземни продължава след SETI@home

Институтът SETI създава нов интерфейс, който ще има достъп до сурови данни от всяка антена, търсейки извънземни сигнатури в действително време

Търсенето на извънземен живот от учените продължава с цялостни сили
(снимка: CC0 Public Domain)

Всички в миналото се питаме дали съществува образован живот някъде другаде във Вселената. „ Мисля, че е доста малко евентуално да сме сами ” , споделя Ерик Корпела, астроном от изследователския център за търсене на извънземен разсъдък в Калифорнийския университет в Бъркли. „ Те не са в съседство, само че може да са на хиляди светлинни години ” . Покойният Стивън Хокинг също беше уверен, че няма метод индивидите да са единствените живи същества измежду безбройните звезди и планети в космоса (както и че в случай че извънземните в миналото дойдат до Земята, по никакъв начин няма да са с положителни намерения).

Корпела е шеф на известния план SETI@home. Повече от две десетилетия този план употребява непотребната изчислителна мощ на над 1,8 милиона компютъра по целия свят, с цел да проучва данни, събрани от радиотелескопи за теснолентови радиосигнали от космоса, които биха могли да подскажат съществуването на извънземни технологии. На 31 март 2020 година SETI@home спря да вкарва нови данни на опашката за култивиране на данни от компютрите на доброволци. Но това не е краят на плана.

Сега стартира идната фаза на плана. „ Трябва да пресеем милиардите извънземни сигнали, които нашите доброволци са разкрили, и да намерим такива, които демонстрират признаци, че в действителност са извънземни ”, споделя Корпела, представен от Spectrum изданието на IEEE. Тази задача е сложна, изяснява той, тъй като хората „ подават доста сигнали, които наподобяват на това, което бихме очаквали да забележим от извънземно създание ”.

Основният знак, който екипът му употребява, с цел да дефинира дали сигналът може да е извънземен, е дали той остава постоянен в небето. „ Ако погледнем обещано място в небето и там забележим сигнал, а по-късно се върнем и погледнем на същото място месец по-късно – и сигналът към момента е там, тогава може би има нещо ”, споделя Корпела. В допълнение той отбелязва: „ Сигнали наоколо, да вземем за пример от радарна система, нормално се виждат на доста позиции в небето, тъй че в случай че преценим, че имаме нещо, ревизираме дали не идва [на Земята] от някъде другаде ”.
още по тематиката
Доброволците на SETI@home са събрали към 15 TB данни за разбор, съгласно ръководителя на плана.

Докато SETI@home минава във етапа на разбор, търсенето на извънземен живот продължава с цялостни сили другаде. Институтът SETI, който е изследователска организация с нестопанска цел (и няма нищо общо със SETI@home) си сътрудничи с Националната обсерватория за радиоастрономия, която употребява най-усъвършенствания радиотелескоп в света – „ Много огромният масив ” (VLA), с цел да даде опция за изследване за извънземен разсъдък, което дава обещание да бъде доста по-мощно от всички предходни търсения.

VLA се състои от 27 чинии с диаметър 25 метра, употребявани от астрономите за проучване на известни галактически обекти и феномени. Институтът SETI създава нов интерфейс, наименуван COSMIC (Commensal Open-Source Multimode Interferometer Cluster), който ще може да има достъп до сурови данни от всяка антена, като ги насочва посредством програмен продукт за обработка на сигналите за търсене на извънземни техносигнатури в действително време.

„ COSMIC SETI има за цел да обезпечи нов цифров процесор за телескопа VLA, който ще даде опция за проучвания благодарение на съвременни и ексцентрични изчислителни технологии ”, споделя Джак Хикиш, който ще управлява това начинание. Според него, SETI ще разреши на плана да продължи работата си, до момента в който други учени също употребяват телескопа за личните си планове.

Очаква се системата да обработва данни със скорост повече от 300 GB в секунда. Проектът също е напълно с отворен код и целият програмен продукт, създаден за COSMIC, ще бъде възложен на други откриватели, с цел да помогне в тяхната работа по търсене на извънземен разсъдък – или пък различен тип търсене от сходен тип.

Въпреки че пандемията COVID-19 докара до известни забавяния, Хикиш се надява да получи първите елементи от хардуера и те да бъдат внедрени в телескопа тази година.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР