Институтът по обществено здраве на Черна гора обяви, че броят

...
Институтът по обществено здраве на Черна гора обяви, че броят
Коментари Харесай

Спад с 40% в броят на заразените с COVID-19 в Черна гора за седмица

Институтът по публично здраве на Черна гора разгласи, че броят новозаразените с ковид е с 40 % по-нисък през последната седмица спрямо миналата. Правителството взе решение през идващите две седмици, от 20 януари до 3 февруари, да позволи потреблението на детските стаи за игра при съществуване на КОВИД документ и обезпечени минимум 10 кв. метра на човек.
Всичко по тематиката: Омикрон - новият коронавирусен вид 524
Всички заведения за публично хранене могат да работят до среднощ, в случай че няма музика " онлайн " с осъществяване на артисти, музиканти или диджеи. Като се има поради, че броят на новозаразените на дневна база към момента е висок, без значение от общата наклонност на спад, всички останали ограничения остават в действие, разгласи Игор Галич, шеф на института, на конференция за настоящата обстановка в страната. Той означи, че това е моментът, в който би трябвало да предупредим младите, че има " преливане " на болестта от тях към възрастните хора.

" До тази седмица регистрирахме най-висока заболеваемост във възрастовите групи от 19 до 40 години. През последната седмица, както чакахме, най-вече са пациентите на възраст от 40 до 65 години, а най-голямото нарастване е във възрастовата група 65+.

" Добро събитие е, че над 70 % от тях са имунизирани. Отбелязваме и спад в броя на заболелите измежду малолетните с към 30 % ", сподели още Галич.

Около 45% от инфектираните деца са в началните учебни заведения, към 37 % от тях са в гимназиите, а 18% са в предучилищна възраст, сочат данните на здравните управляващи.

Двама пациенти са умряли от зараза с варианта Омикрон на ковид, разгласи шефът на Клиничния център на Черна гора доктор Лиляна Радулович. Те са били неимунизирани, на възраст към 70 години и с хронични сърдечни болести. Омикрон, уточни доктор Радулович, е преобладаващата причина за хоспитализации.

Анализът е открил, че 70% от пациентите с Омикрон, които са били приети в болница и в тежко положение преди седмица, към този момент се възвръщат или са на домашно лекуване. " Тази информация ни демонстрира, че Омикрон е по-лек вид при положение на болнично лекуване, от варианта Делта ", сподели Радулович.

В момента към около 85% от лекуваните в болница са неимунизирани жители. " Това значи, че в случай че имахме съмнение дали имунизациите защищават от Омикрон, към този момент нямаме. Ето за какво апелирам всички още един път да се предпазят и да се спасят от най-тежките последици ", моли доктор Рдулович.

Броят на пациентите с КОВИД-19 в Черна гора, които са на болнично лекуване, е с към 10 % по-висок от миналата седмица. В лечебните заведения на страната през днешния ден има 312 пациенти.
Според международната статистика 44,4% от популацията на Черна гора са изцяло имунизирани, а 13,7% са приели бустерна доза.
Всичко по тематиката: Омикрон - новият коронавирусен вид 524  Япония уголемява антиковидните ограничавания поради Омикрон Япония уголемява антиковидните ограничавания поради Омикрон  Коронавирусът спря работата на съда в Ловеч Коронавирусът спря работата на съда в Ловеч  Нови 227 случая на Омикрон са открити у нас Нови 227 случая на Омикрон са открити у нас
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР