Институтът Легатум (Legatum), изследователска група, пусна годишния си Индекс на

...
Институтът Легатум (Legatum), изследователска група, пусна годишния си Индекс на
Коментари Харесай

Публикуваха списък на страните с най-голямо благоденствие

Институтът " Легатум " (Legatum), изследователска група, пусна годишния си Индекс на световното благополучие — огромно изследване, което класира страните въз основата на фактори, включващи национално благосъстояние, равнище на обучение и сигурност, написа fakti.bg.

Един от основните фактори, които проучването взема под внимание е ръководството на страните, разграничено на три категории: дейно ръководство, народна власт и политическо присъединяване и господство на закона. Legatum мери тези променливи, като преглежда въпроси като изборната интензивност, законодателната самостоятелност и брой дами в Народното събрание.

Въпреки че европейските страни преобладават в листата, там намират място и шепа страни от другата страна на Атлантическия океан.

17. Япония — Япония е единствената азиатска страна, която попада в топ 17 на най-добре ръководените страни. Тя действа под конституционна монархия, в която императорът има основно церемониални отговорности.

16. Белгия — Освен че е централата на Европейски Съюз и НАТО, Белгия е класирана като една от най-добре ръководените страни на света. Тя действа под федерална политическа система, при която районите имат обилни пълномощия.

15. Австрия — немскоговорещата страна заема тази позиция от няколко години, само че с лед последните избори, които я направиха единствената западноевропейска страна, в която крайнодесните са на власт, мястото ѝ в класацията може да се промени.

14. Ирландия — Ирландия е парламентарна народна власт. Парламентът се назовава Оирайхтас и се управлява от определен водач, прочут като Таоайах.

13. Австралия — Австралия е една от дребното неевропейски страни, които попадат в топ 17.

12. Исландия — с население от малко над 320 000 души, скандинавската островна нация попада в листата на " Легатум " за ръководство за втора поредна година.

11. Обединеното кралство — Една от най-старите демокрации в света. Народните представители се срещат в Уестминстър, Лондон.

10. Германия — Западноевропейската страна е главен енергиен медиатор в Европейския съюз и също така се ръководи като самостоятелна конструкция. Тя също по този начин попада в тази ранглиста поради качествената си стопанска система и естествена околна среда.

9. Канада — Държавата от северната половина на Северна Америка съумява да влезе в листата на най-добре ръководените страни в света, за разлика от южната си съседка — Съединени американски щати. Канада сега се управлява от демократичния министър председател Джъстин Трюдо.

8. Люксембург — Освен всичко друго, страната е известна и като данъчно леговище. Люксембург се класира високо в показателя за добре ръководена страна. Тя се подрежда първа по критерии като персонална независимост и опазване на здравето, което я слага на нейната висока позиция в общия показател.

7. Дания — Дания е сложена високо в листата, въпреки и зад някои от скандинавските ѝ сътрудници. Нейният народен парламент се назовава Folketing.

6. Швейцария — федералната европейска република се подрежда преди всичко в листата за обучение, само че също по този начин се подрежда на високо място и за ръководство. Парламентът има две камари, а всички 246 членове на двете камари се избират директно от народа.

5. Швеция — Швеция е паднала с едно място от миналата година, само че към момента се подрежда като една от най-добре ръководените страни на планетата.

4. Холандия — Малката западноевропейска страна се издига високо в листата. Хага, където се намира нейният парламент, е дом на над 150 интернационалните организации, в това число Международния углавен съд.

3. Норвегия — Скандинавската нация е извънредно добре ръководена, може би най-добре ръководената страна в света. Въпреки това не заема челното място, защото изостава по други значими критерии, които Легатум взема поради.

2. Нова Зеландия — островната нация в Тихия океан попада на втора позиция за втора поредна година. Тя се класира високо и поради свободния пазар, персоналната независимост и мощното възприятие за общество.

1. Финландия — Може би не е изненадващо, че северната страна е отпред в листата.         

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР