Инспекцията по труда налага глоби на организации, които помагат на

...
Инспекцията по труда налага глоби на организации, които помагат на
Коментари Харесай

Съд и инспекция по труда глобяват доброволци, наели украински бежанци на работа


Инспекцията по труда постанова санкции на организации, които оказват помощ на украински бежанци като ги назначават на работа, а съдът във Варна харесва това и счита, че глобите са изцяло оправдани и даже с съображение повишени. Това е последното развиване на проблема с доброволката Ваня Добрева. За практиката да се постановат санкции на хора, които оказват помощ на бягащи от съветската война в Украйна жители, заяви първо Аделина Банакиева във Facebook. " Сега " откри, че Районният съд вън Варна утвърждава теги санкции за нарушавания на трудовото законодателство, като е удостоверил на първа инстанция две от шест наказателни постановления против Добрева.

Какво е нарушаването?

Ваня Добрева е доброволка, която назначава на работа шест украинки. Те ѝ оказват помощ да се грижи за настанени в държавната база " Железничар " бежанци, доста от които са със болести.

Трудовите контракти са регистрирани в Националната организация по приходите, каквото е условието на закона. Добрева обаче не е подала съобщение до Главната ревизия по труда (ГИТ). Това се оказва проблем, тъй като въпреки украинските жители да са със статут на краткотрайна протекция на територията на целия Европейски Съюз и това им дава право на достъп до пазара на труда без ограничавания, те се водят " жители на трети страни ". Поне това е тълкуването на ГИТ. В подобен случай би трябвало да се уведоми при назначението им и инспекцията по труда. Резултатът е, че органът стартира да постанова огромни санкции на работодатели, които са наели украински жители. По закон глобите са от 1500 до 15 000 лева, споделя " Сега ".

Украинците могат да работят свободно у нас, няма и позволителен режим, както е за жители на други страни отвън Европейски Съюз. Инспекцията по труда обаче постанова санкция от по 2000 лева на наето лице на Добрева поради пропуща с уведомленията. Така сумата става 12 000 лева

Следва обжалване в съда. По две от делата против наказателните постановления към този момент има решение на Районния съд във Варна. В тях написа, че „ с оглед откритите голям брой нарушавания вярно е била регистрирана повишена степен на социална заплаха и наказването вярно е било несъмнено над планувания най-малко “. Тоест съдът удостоверява наказванията и те остават в действие.

От ГИТ настояват, че работодателите са съответно осведомени за отговорностите им при наемане на лица от трети страни е и по тази причина сдружението на Ваня Добрева не може да бъде освободено от " отговорност за откритите нарушавания на императивни правни правила, имащи за предмет отбраната на правата на непознатите жители ".

Неправителствените организации не са обаче не са съгласни с това пояснение. Според тях украинските жители са в догадка на свободен достъп до пазара на труда по силата на европейска инструкция и от това следва, че за тях важат правила като за жители от страни в Европейски Съюз.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР