Инспекция на работата по модернизацията на Пречиствателната станция за отпадъчни

...
Инспекция на работата по модернизацията на Пречиствателната станция за отпадъчни
Коментари Харесай

Кметът Здравко Димитров: Водният цикъл се изпълнява в срок

Инспекция на работата по модернизацията на Пречиствателната станция за отпадъчни води на Пловдив направи през днешния ден кметът Здравко Димитров. На визитата на обекта в село Ягодово той бе дружно със заместник-кмета по строителството Пламен Райчев и шефа на „ ВиК “ ЕООД – Пловдив Огнян Кулишев.

„ Водният цикъл върви в период, дори сме напред с графика. Разплатени са близо 21 млн. лв. за строителството на станцията, което е към 40% от цената й “, заяви кметът и напомни, че на първата копка през лятото на 2021-а теренът е бил единствено поле.

Пламен Райчев добави, че планът за Водния цикъл на община Пловдив ще бъде приключен до края на 2023-а година. „ В началото на мандата заварихме незавършени поръчки и обжалвания, които към този момент преодоляхме и сме в подготвеност да отчетем плана до края на 2023-а “, сподели той и даде образец със заварената поръчка за 24 млн. лева за един от подобектите – бул. „ Дунав “ –  „ Брезовско шосе “, която беше спряна от общината. В следствие цената бе усъвършенствана до 18 млн. лева и с това са спестени няколко милиона лв.. По думите на заместник-кмета община Пловдив няма да прави компромис с качеството и ще изисква всички действия да бъдат изпълнени, както са заложени в процедурата.

Проектът за Пречиствателна станция е част от Етап 1 на „ Интегриран план за водите на град Пловдив “. Той включва общо 5 подобекта. По време на инспекцията стана ясно, че два от тях към този момент са подготвени за приемане  – рехабилитацията на Главен колектор VII и водопроводните и канализационни системи и улици, построени в кв. „ Захарна фабрика “. Следващият обект в региона на ул. „ Карловска “ е на 90 % подготвен и се чака през април също да бъде признат.

След реконструкцията Пречиствателната станция ще обслужва над половин милион души посредством преработката на отпадните води на Пловдив. На станцията се построяват метан-танкове, които ще създават електричество от отпадните води. В нея ще се заустват Северния колектор, както и Южния обходен колектор, който пък би трябвало да бъде изпълнен от държавното сдружение „ Водоснабдяване и канализация “. По време на инспекцията шефът Огнян Кулишев съобщи, че се надява най-късно напролет да започва и работата по него, защото забавянето е към този момент близо година. Очаква се строително-ремонтните действия да стартират от частта на улица „ Царевец “, с цел да се не забави построяването на пробива „ Модър-Царевец “.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР