Инспекторите на Българска агенция по безопасност на храните през месец

...
Инспекторите на Българска агенция по безопасност на храните през месец
Коментари Харесай

Десетки тонове негодни храни унищожени за месец

Инспекторите на Българска организация по сигурност на храните през месец септември направиха 13 000 инспекции по планов формален надзор (на база оценка на риска) на обекти за произвеждане, търговия на едро и дребно с храни и заведенията за публично хранене в страната. Съставени са 142 акта и са издадени 713 Преписания.

В резултат на инспекциите са възбранени и ориентирани за заличаване храни от обекти за търговия на дребно и заведения за публично хранене 473,27 кг хрaни от скотски генезис (месо, субпродукти, месни артикули, месни заготовки, млечни продукти), които са били с изминал период на валидност, смяна в органолептиката, без етикет на български език или изчезнал етикет, както и за без документи за генезис, 3750 кг. отработени мазнини, 64,12 кг храни от неживотински генезис (ядки, течен шоколад, замразена царевица, слънчоглед ) за липса на етикет, 48 кг брашно с изминал период на валидност, 94 яйца с незнаен генезис, 24 л прясно мляко- с изминал период на валидност и 2,08 кг печени месни артикули съхранявани при нехладилни условия. В този вид обекти от реализация са спрени, 14,76 кг бисквити с палмова лой и без браншови стандарт, 1535 кг маслини без етикетировка; 53 кг краве сирене с съществуване на немлечни мазнини и 40 безалкохолни питиета (330 мл.) без документи. От предприятия и хранилища за търговия на едро са унищожени 51 615,3 кг (51 тона) храни от скотски и неживотински генезис.

Общ брой затворени обекти с краткотрайно прекратена активност – 6, от които 2 на територията на гр. Ямбол, 2 на територията на гр. Плевен, 1 на територията на гр. Добрич и 1 на територията на София – град. Причините за издаване на Заповеди за прекъсване активността на обектите са по отношение на неприятно хигиенично положение и несъблюдение на връчени наставления. и несъответсвия свързани със сграднен фонд.

Само през миналата седмица инспекторите към отделите Контрол на храните към Българската организация по сигурност на храните направиха близо 2355 инспекции в обекти от комерсиалната мрежа и заведения за публично хранене на територията на цялата на страна. От тях 2296 по настоящ формален надзор и 59 по сигнали и тъжби на жители.

Издадени са 132 Предписания и са формирани 25 Акта за определяне на административно нарушаване, като 1 обект е с краткотрайно прекратена активност. Общ брой затворени обекти с краткотрайно прекратена активност 2 – (на територията на гр.Варна– 1 и на територията на гр. Кюстендил – 1 за обект без регистрация по чл.12 от ЗХ и несъответсвия свързани с софтуерното оборудване). В резултат на инспекциите са възбранени и ориентирани за заличаване храни са 110,7 кг храни от скотски генезис (млечни и месни артикули, пилешки бургери, кренвирши, месни консерви и свинско месо). Причините за унищожаването им е нерегламентирана търговия, погрешно предпазване, противоречие в етикетирането, храни без съпътстващи документи, 2,38 кг риба за погрешно предпазване.

Най-често установените несъответствия са свързани с пропуски в записите на Системите за ръководство на сигурността на храните, несъответствия по сграден фонд и съоръжение или неприятно хигиенично положение на обектите. Констатирано е също погрешно предпазване на храни, както и такива с изминал период на валидност и пропуски в етикетирането. Установени са чиновници с персонални здравни книжки с изминал период на годност. Във връзка с осъществяваните изключителни инспекции в кухненски блокове на детски ясли, детски градини и детски млечни кухни през миналата седмица са направили 185 инспекции, при които за откритите несъответствия са издадени 9 наставление и е формиран 1 Акт.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР