Инспектори от НОИ са установили мрежа от фирми, която е

...
Инспектори от НОИ са установили мрежа от фирми, която е
Коментари Харесай

Мрежа от фирми източвала пари от НОИ

Инспектори от Национален осигурителен институт са открили мрежа от компании, която е източвала пари за компенсации, оповестиха от осигурителния институт. В  едно от поделенията на Националния застрахователен институт (НОИ) преди време попада сдружение, „ спечелило “ си инспекция във връзка на подадено заявление за разпределяне на парично обезщетение за безработица.

Установено е, че сдружението, посредством което се подават данни за лицето, не превежда осигурителни вноски, притежател на сдружението е малоимотно и на процедура необразовано лице, няма регистрирани фискални устройства, няма търговски обект, в изискуемите данни съгласно Кодекса за обществено обезпечаване (КСО) е посочен застрахователен приход, еднакъв или непосредствен до оптималния застрахователен приход за съответния интервал. Това са данни, които осигурителите, осигурителните каси, самоосигуряващите се лица и работодателите от време на време показват в Националната организация за приходите (НАП) и главно касаят осигурителния приход, осигурителните вноски за държавното публично обезпечаване (ДОО), здравното обезпечаване, спомагателното наложително пенсионно обезпечаване, вноските за фонд „ Гарантирани вземания на служащите и чиновниците “, дните в обезпечаване и така нататък

При попълване на заявления от наетите в сдружението лица те не съумяват да опишат какво тъкмо са работили, не помнят кой ги е наел, по какъв начин им е плащано, не знаят къде се намира комерсиалният обект и прочие След осъществяване на инспекцията и определяне на посочените нагоре обстоятелства и условия са издадени наложителни наставления за изтриване на безпричинно подадените данни, изисквани от КСО, които след това за заличени служебно.

Как зад самостоятелния извършител светнаха притежатели на десетки компании

При по този начин откритите обстоятелства и условия е обновено производството по разпределяне на паричното обезщетение и е постановено предписание за отвод. Въпреки че инспекцията при този застраховател е приключила, специалистите по разпределяне на компенсациите и контролните органи не престават да проучват данните и откриват, че въпросният „ притежател “ се явява притежател и/или съучастник в голям брой други сдружения, които също подават данни за лица, обезпечени на висок приход, не превеждат осигурителни вноски и употребяват средства на ДОО.
 istock istock
Чрез разбора на данните се доближава до огромен кръг от търговски сдружения и лица, които са притежатели на капитала на доста сдружения – приблизително по 20, само че в някои случаи броят на тези сдружения доближава до към 100 на едно лице. В всеобщия случай се касае за ниско грамотни лица, които изпитват компликации да водят елементарен диалог, не са и чували за дипломиран електронен автограф (КЕП), само че все пак са вписани в Търговския указател като притежатели на капитала и шефове на десетки ООД или ЕООД.

Прекратиха над 28 700 пенсии за три месеца

Наблюдава се прекачване на сдружения посред им в разнообразни интервали, открива се, че компаниите се обслужват от едни и същи счетоводители, упълномощени от притежателя на компанията да го съставляват и да подават данни от негово име по електронен път с КЕП. В един от случаите е открит парадоксът да се подават данни за обезпечаване месеци след гибелта на титуляря на КЕП, който е едноличен притежател и шеф на ЕООД.
 istock istock
За мащаба на злодеянието приказва и фактът, че тези компании са правили „ активността “ си на територията на няколко териториални поделения на Национален осигурителен институт (ТП на НОИ). Всички тези компании са прегледани и оценени за измами, не всички са имали назначени лица и са източвали средства, само че при открити нарушавания и безпричинно подадени данни са дадени наложителни наставления за изтриване на подадените данни, както и разпоредби за прекъсване па заплащанията и възобновяване на изплатените компенсации. Заличени са данните на 140 лица.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР