Инспектори на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) посетиха

...
Инспектори на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) посетиха
Коментари Харесай

Международните експерти по химическите оръжия инспектират Дума

Инспектори на Организацията за възбрана на химическите оръжия (ОЗХО) посетиха тази заран сирийския град Дума, сцена на хипотетичното химическо нахлуване от 7 април. Това заяви външното министерство на Русия, представено от Франс прес.

Екипът на ОЗХО бе дошъл в Сирия на 14 април. Началото на инспекцията се забави, което бе обяснено по-специално със съображения за сигурност, предава Българска телеграфна агенция.

Министърът на защитата на Съединени американски щати Джим Матис упрекна сирийското държавно управление, че " това закъснение е наложено на делегацията от режима " за " да се прочистят доказателствата, преди проверяващият екип да получи достъп ".

Сега обаче " сигурността на личния състав на ОЗХО бе обезпечена освен от сирийската страна, само че и от командването на съветския контингент в Сирия ", се споделя в официалното съобщение от Москва.

" Очакваме инспекторите от ОЗХО да проверяват допустимо най-безпристрастно всички условия на събитията в Дума и да изготвят справедлив отчет ", посочи съветската дипломация.

" Още повече че става дума за първото посещаване на мястото на хипотетичен химически случай в историята на така наречен сирийско химическо досие ", се акцентира в официалното съобщение. " До момента ОЗХО и Организация на обединените нации се задоволяваха да проверяват от разстояние въз основа на данни, предоставяни от съперници на формалните управляващи " в Сирия, се добавя в официалното съобщение. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР