Инспекторатът на Висшия съдебен съвет (ИВСС) най-после се задейства след

...
Инспекторатът на Висшия съдебен съвет (ИВСС) най-после се задейства след
Коментари Харесай

Проверките срещу Гешев се множат: И Инспекторатът на ВСС се задейства след дълъг размисъл

Инспекторатът на Висшия правосъден съвет (ИВСС) най-сетне се задейства след двуседмичния скандал, който гори по върховете на прокуратурата.

Институцията, която беше основана да ревизира съдии и прокурори при уронване престижа на правосъдната власт или нарушение на независимостта ѝ, изчака съвсем 10 дни след разкритията за манипулираната информация за гърмежа край кортежа на Иван Гешев.

Сега инспекторатът е решил да се самосезира от медийни изявления по отношение на взаимните обвинявания за тежки нарушавания на етичните правила сред Борислав Сарафов и основния прокурор.

Също както целият Висш правосъден съвет, инспекторатът е с изминал мандат и не може да се обнови поради политическата обсада в Народното събрание от 2021 година насам.

Само до преди ден въобще не беше ясно дали ще бъде направена сходна инспекция - в. " Сега " разгласява пояснения от основния контрольор Теодора Точкова, която показва, че още на 11 май е била сезирана за уронване престижа на правосъдната власт от страна на Гешев с държанието му след гърмежа.

До през вчерашния ден ИВСС още умуваше дали този сигнал бил постоянен и позволен.

С активирането на инспектората, формалните инспекции против основния прокурор станаха 4 единствено за броени дни.

Гешев ще би трябвало да се яви на разпит пред две (подчинени) прокуратури в понеделник, 22 май - Върховната касационна и Софийската градска.

ВКП го ревизира по сигнал на сдружението БОЕЦ за противозаконна интервенция в следствието на гърмежа от 1 май (с разпорежданията за присъединяване на израелски специалист в следствения оглед).

СГП го вика на разпит по сигнала на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, който упрекна Гешев в три дисциплинарни нарушавания - събирането на противозаконни записи от диалози с политици и магистрати, заграбване на така наречен Регентска къща в Боровец за персонално прилагане и разпоредби към прокурора по делото " Барселонагейт ", което съгласно Сарафов се държи " на трупчета ", с цел да бъде изнудван Бойко Борисов.

Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет също ревизира сигнала на Сарафов, който е разпределен в две от подкомисиите ѝ - за нравственос и за дисциплинарни нарушавания.

Отделно - пленумът на Висш съдебен съвет ще бъде събран на изключително съвещание, с цел да разиска изказванията на зам.-главния прокурор против Иван Гешев и да реши какво може да направи, в случай че се открият съществени нарушавания на разпоредбите за държание от негова страна.

Висш съдебен съвет ще би трябвало да се произнесе и по настояването на 6 членове на Прокурорската гилдия за предварителното преустановяване на мандата му поради историята с появяването на израелския специалист на мястото на престъплението на 1 май.

Гешев към този момент разгласи, че излиза в отпуск за неустановен интервал.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР