Инспекторатът към ВСС ще публикува ежегодните декларации за имущество и

...
Инспекторатът към ВСС ще публикува ежегодните декларации за имущество и
Коментари Харесай

ВСС ще публикува ежегодните декларации за имущество съдиите и прокурорите

Инспекторатът към Висш съдебен съвет ще разгласява годишните заявления за имущество и ползи на съдиите, прокурорите и следователите за 2017 година в електронния указател на интернет страницата. Това излиза наяве след полученото мнение на Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД).

То бе поискано във връзка влезлия в действие от 25 май 2018 година Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и Съвета от 27 април 2016 година по отношение на отбраната на физическите лица по отношение на обработването на персонални данни и публикуването на имена, разнообразни от тези на декларатора, посочени в подадените заявления. Става дума за имената на брачна половинка на декларатора, на лицето, с което се намира във фактическо общуване на фамилни начала, на малолетните деца и на други физически лица, посочени от декларатора по отношение на съществуване на частен интерес или по отношение на имущество (например – имената на разположение, на което деклараторът е дал заем).
Според мнението на КЗЛД публикуването в целокупност на имената на брачна половинка на декларатора – арбитър, прокурор или следовател, съставлява осъществяване на законоустановено обвързване на админа на персонални данни и не опонира на правилата на Регламент (ЕС) 2016/679.
Съпрузите се явяват свързани лица и посочването на техните имена и обезпечаването на бистрота на тяхното имущество е целесъобразно и съразмерно, е един от причините на КЗЛД. Друг мотив е наредбата на член 175б, алинея 7 от Закона за правосъдната власт (ЗСВ) - „ съдиите, прокурорите и следователите могат да подадат декларация, че не желаят да бъде оповестена информация по отношение на лицето, с което се намират във фактическо общуване на брачен начала, и по отношение на имуществото и приходите на това лице”. По мотив от противното деклараторът няма правна опция да изисква ограничение на публикуването на информацията по отношение на брачна половинка си.
Същият член 175б, алинея 7 от Закон за съдебната власт дефинира и реда за публикуването на имената на лицето, с което деклараторът се намира във фактическо общуване на брачен начала. Те следва да се разгласяват в целокупност, в случай че магистратът не е подал експлицитна декларация, че не искам тази информация да бъде оповестена.
Според мнението на КЗЛД публикуването на имената на малолетните деца на декларатора би било прекалено и не може да бъде целесъобразно с публичен интерес. „ Както Общият правилник, по този начин и редица други нормативни актове в Европейски Съюз и на национално равнище вкарват повишена отбрана на правата и ползите на децата… Важно е също по този начин да се има поради, че обществените органи, способени да правят инспекция за верността и пълнотата на заявените обстоятелства, имат цялостен достъп освен до трите имена, само че и до ЕГН на ненавършилите пълноправие деца на декларатора, надлежно имат опция да открият възможни нарушавания, укриване на приходи и имущество и така нататък и да потърсят отговорност от съответния магистрат или друго лице, заемащо висша обществена дейност”, се споделя в мнението на КЗЛД.
По отношение на физическите лица, посочени от декларатора по отношение на съществуване на частен интерес или по отношение на имущество и приходи, мнението на КЗЛД е, че салдото сред публичния интерес за гласност и бистрота и отбраната на персоналната цялост и персоналните данни на тези физически лица може да бъде реализират посредством издание на минимализирана персонална информация по формата на букви на въпросните лица.
Аргументите на КЗЛД за това са три: отсъства експлицитна наредба в Закон за съдебната власт или в ЗПКОНПИ за издание на персоналните данни на тези лица в целокупност, правните отношения на тези лица с декларатора може да не са директно свързани или обусловени от статута му на магистрат, на същите не е предоставена опция за вземат връзки, в това число да възразят. „ Публикуването на имената им също би било прекалено и в нарушаване на правилото за свеждане на данните до най-малко... Тук още веднъж следва да се означи, че това по никакъв метод не лимитира опцията за осъществяване на инспекции от способените органи”, написа в мнението на КЗЛД.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР