Инспекторатът към ВСС не откри проблем в решението на съдия

...
Инспекторатът към ВСС не откри проблем в решението на съдия
Коментари Харесай

Инспекторатът не намери вина в действията на съдия Миталов, Колегията се събира извънредно

Инспекторатът към Висш съдебен съвет не откри проблем в решението на арбитър Андон Миталов, който позволи на обвинения в шпионаж Николай Малинов да напусне страната и да получи премия от президента Владимир Путин в Русия. В същото време съдийската гилдия реши да заседава изключително по проблема.
В сряда Миталов беше посочен от държавния секретар на Съединени американски щати Майкъл Помпео, че  " е взел участие в корупционни дейности, които подкопават върховенството на закона и съществено компрометират независимостта на демократичните институции в България ".  Затова,  невиждано в историята ни, съдията от Специализирания углавен съд получи възбрана да влиза в Съединени американски щати. В известието бяха упоменати и околните на съдията - жена му и щерка му. Цялото известие ВИЖТЕ ТУК.
От каква позиция Америка раздава правораздаване у нас? Попита през днешния ден Николай Малинов, ВИЖТЕ ТУК.
След като беше сезиран от наблюдаващия прокоурор Сотир Цацаров изиска инспекция на решението на Съдия Миталов от Инспектората към Висш съдебен съвет.
В четврътък от Инспектората изпратиха известие до медиите, в което се оповествестяват, че " няма съображение за формиране на инспекция ", тъй като нарушавания не са открити.
Ето известието: " По сигнала е осъществено авансово изследване от контрольор от ИВСС, който е приел, че няма съображение за формиране на инспекция по случая, доколкото не са открити нарушавания по член 54 алинея 1 т. 2 Закон за съдебната власт.

В сигнала основният прокурор е изискал всъщност от ИВСС да се произнесе по правилността на постановения правосъден акт, доколкото съдията е разрешил на обвиненото лице да напусне страната, без преди такова позволение да е поискано от прокурор и същият да е отказал да позволи напускането.

ИВСС няма подготвеност да се произнася всъщност по отношение на правилността на правосъдните актове и доколкото не са открити нарушавания по образуването, придвижването и приключването на делото, с посоченото мнение е признато, че няма съображение за формиране на инспекция.

Други сигнали във връзка с арбитър Миталов, в това число такива съдържащи изказвания за нарушавания по глава девета, раздел Iб Закон за съдебната власт не са постъпвали в Инспектората. "
Междувремено, стана ясно, че съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет ще организира изключително съвещание във връзка изказването на Майкъл Помпео. Заседанието на Съдийската гилдия е свикано, на съображение член 33, алинея 1 от Закон за съдебната власт, по предложение от членовете на колегията Боян Магдалинчев, Даниела Марчева и Драгомир Кояджиков.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР