Инспекторатът към ВСС, а и самият ВСС, могат да функционират

...
Инспекторатът към ВСС, а и самият ВСС, могат да функционират
Коментари Харесай

Конституционният съд предотврати конституционна криза, но въпросите останаха

Инспекторатът към Висш съдебен съвет, а и самият Висш съдебен съвет, могат да действат и след приключване на мандатите на членовете им, щом до този миг Народното събрание не е избрал нови членове. Със 7 на 3 гласа Конституционният съд реши, че e по-важно един парламентарен орган да действа, в сравнение с прецизното придържане към ограничаването на конституционния мандат.

Това значи, че Инспекторатът към Висш съдебен съвет (ИВСС) и сега извършва своите функционалности в границите на конституцията, макар че мандатът на основния контрольор Теодора Точкова изтече на 9 април 2020 година, а мандатът на инспекторите - на 14 март 2020 година, т.е. преди две години и половина.

То значи също, че откакто на 3 октомври изтече мандатът на сегашния Висш съдебен съвет, той ще може да продължи активността си, тъй като предходното Народно заседание не избра 11-те членове от своята квота за новия мандат.

Проблемът идва оттова, че и съставът на ИВСС, и парламентарната квота на Висш съдебен съвет, която се състои от 11 членове, се избират с квалифицирано болшинство от 160 депутатски гласа за всеки член поотделно, което е непостижимо в последните Народни събрания, а по всичко проличава, че ще е доста мъчно постижимо и в идващото. По тази причина в последните няколко Народното събрание даже не се стартират процедури за избор.
Реклама
Към момента на уеб страницата на Конституционен съд е оповестен единствено диспозитивът, съгласно който: " С приключването на периода, за който са определени, основният контрольор и инспекторите в Инспектората към Висшия правосъден съвет извършват своите функционалности до избиране от Народното събрание на основен контрольор, надлежно на инспектори. Конституционно неприемливо е да се прекрати автоматизирано, за неопределен срок, активността на Инспектората към Висшия правосъден съвет заради приключване на периода на пълномощията на основния контрольор и на инспекторите и неизбирането от Народното събрание на нов състав на Инспектората, осигуряващ му действие в сходство с конституционните наставления. Дискреционната власт на Народното събрание е лимитирана и противоположното подрива демократичния ред под върховенството на правото, което е конституционно открито по волята на суверена като детайл на фундаменталната конструкция на Основния закон. "

Пълният текст на решението и особените отзиви ще бъдат оповестени по-късно и тогава ще станат известни причините на съдиите в едната или в другата посока.

С това решение Конституционен съд на процедура предотвратява влизането в конституционна рецесия, тъй като решение в противоположния смисъл ще значи, че едни конституционно открити органи като Висш съдебен съвет и Инспектората към него могат да действат само по волята на Народното събрание - в случай че той благоволи навреме да избере членове за новия им състав след приключването на мандата.

От друга страна обаче, това решение слага нови въпроси и основава нови проблеми, които са не по-малко значими с оглед върховенството на правото и разделянето на управляващите. Защото при тази догадка излиза, че актуалният състав на Висш съдебен съвет и на Инспектората към него може да остане настоящ на процедура безсрочно и още веднъж поради поведението/благоволението на Народното събрание. Т.е. още веднъж членовете му са подвластни от дейностите и бездействията на Народното събрание. Решението напълно обезсмисля мандатите по конституцията.
Реклама
Делото беше формирано по искане на пленума на Върховния административен съд за наложително пояснение и отговор на въпроса може ли Инспекторатът да действа и след приключването на мандата му, откакто Народното събрание не е избрал новите му членове в точния момент и възможно ли е въобще преустановяване на активността на един конституционно открит орган като ИВСС заради това. Върховен административен съд зададе този въпрос, откакто две години казусът с ИВСС бе неглижиран от органите на правосъдната власт. Основният претекст за питането бе да се получи по някакъв метод удостоверение, че Висш съдебен съвет може да продължи да действа в същия състав и при задаващото се приключване на мандата без попълнена парламентарна квота.

Решението е признато със седем гласа " за " и три гласа " срещу " - съдиите Атанас Семов, Красимир Влахов, Янаки Стоилов, са го подписали с изключително мнение.

Очаквайте детайлности!
Свързани публикации Крум Зарков сътвори конспирация в избора за началник на следствието 26 септември 2022, 15:16 БИПИ: Мандатите в организациите губят значение и отстъпват на политическите назначения 20 септември 2022, 12:35 Европейска комисия: Проблемите в България са едни и същи - основният прокурор и Висш съдебен съвет 13 юли 2022, 19:12 Съдебният инспекторат - безценен и ненужен остров на блажените 23 февруари 2022, 13:02 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Мирела Веселинова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР