Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ВСС) прекрати проверка срещу председателя

...
Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ВСС) прекрати проверка срещу председателя
Коментари Харесай

Инспекторатът на ВСС прекрати контрапроверка срещу Лозан Панов

Инспекторатът към Висшия правосъден съвет (ВСС) приключи инспекция против ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов .
Това е контрапроверка, поръчана от Висш съдебен съвет. Тя е отговор на настояването на ръководителя на Върховен касационен съд да бъде тествана инспекцията на Апелативния спецсъд за ареста на някогашния областен кмет на " Младост " Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова, разпоредена от Върховния касационен съд.

Проверката трябваше да се произнесе дали Панов е уязвил престижа на правосъдната власт и независимостта на Апелативния Спецсъд .

Припомняме, на 29 ноември 2018 година във Върховен касационен съд стартира инспекция по работата на АСнС откакто избухна скандал за това, че в границите на един и същи ден решението бе атакувано и надлежно анулирано, а Иванчева и Петрова даже не излязоха от ареста. От спецпрокуратурата приканиха Апелативния съд да не дава на проверяващите (от ВКС) документите по делото, до момента в който втората инстанция не се произнесе дефинитивно. Съдът обаче не се съобрази с това искане. Той отхвърли да направи и отказ на прокурорите по делото, пожелан от отбраната на обвинените.

Мотивът на правосъдните кадровици Съдебният инспекторат да ревизира дали Лозан Панов е дали с разпоредената инспекция на Спецапелативния съд Панов инцидентно не е уязвил независимостта на съда.

С писмото на изпълняващия функционалностите (и.ф.) административен началник на Специализираната прокуратура Димитър Петров , и.ф. административният началник на Апелативната профилирана прокуратура Николай Найденов, прокурорът при Върховната касационна прокуратура Илиян Рангелов и прокурорът при Апелативната профилирана прокуратура Тихомир Стоев се опълчиха на настояването комисия от Върховен касационен съд да ревизира дали е спазена процедурата и закона по обжалването на променените ограничения за неотклонение на Десислава Иванчева и Биляна Петрова.

Проверката беше предоставена със заповед на ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов, на съображение член 114, алинея 1, т. 9 от Закона за правосъдната власт.

Прокурорите предложиха документите по делото да не бъдат предоставяни на проверяващите съдии от Върховен касационен съд.

Решението на членовете на Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) е за преустановяване на инспекцията против Лозан Панов от Инспектората на Висш съдебен съвет. Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов трябваше да бъде тестван и по реда на Глава IX, Раздел 1б от Закон за съдебната власт въз основа на решение на съдийската гилдия на Висш съдебен съвет, признато на съвещание на 14 декември 2018 година

Проверката против Панов завърши на 20 март 2019г. с отчет. В него има мнение за липса на задоволително данни за осъществени нарушавания по член 175к, алинея 3 и член 175к, алинея 4 от Закон за съдебната власт.

На съображение на отчета и събраните по преписката доказателства, ИВСС на свое съвещание от 01 април 2019 година одобри решение за преустановяване на инспекцията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР