Инспекторатът към МВР разследва двама полицаи от столичното VII РПУ

...
Инспекторатът към МВР разследва двама полицаи от столичното VII РПУ
Коментари Харесай

Вальо Плякания предал ортаците си на полицията за инкасо обира в „Ринг мол“, след като го прецакали с подялбата на плячката

Инспекторатът към Министерство на вътрешните работи проверява двама служители на реда от столичното VII РПУ поради хипотетични връзки с бандата на Иван Ценков – Турчина.

Популярният апаш бе разгласен от Министерство на вътрешните работи преди броени дни за национално търсене като уредник на най-големия грабеж в България – този от 15.11, 2022 година в подземния паркинг на „ Ринг мол “.

Припомняме, че тогава петима маскирани и въоръжени до зъби бандити нападнаха инкасо автомобил, тръгвайки си с плячка от 5.2 млн. лв..

 

Няколко дни преди Коледа, Министерство на вътрешните работи и Софийска градска прокуратура изненадващо оповестиха, че причинителите на най-крупния въоръжен обир у нас, са разкрити и като такива оповестиха Колин Колев, който към този момент е задържан и въдворен в килията на следствения арест, Михаил Павлов – Мишо Коня и Иван Ценков – Турчина. Смята се, че уредниците на инкасо обира са Мишо Коня и Иван Турчина, които са прибрали лъвския къс от плячката.

 

Колин Колев - Коко 

Имената на другите двама участници във въоръжения обир към момента не са оповестени публично от проверяващите, само че съгласно полицейски източник, останалите забъркани са крадци с обемисти досиета с колоритните прякори Пирона и Вальо Плякания.

 

Информацията, че Иван Турчина и Мишо Коня стоят зад инкасо обира в „ Ринг мол “, беше оповестена още преди няколко месеца. Оказва се, че тогава от Министерство на вътрешните работи са имали оперативна информация кои са причинителите на грабежа за над 5 млн. лева, само че не и годни за пред съда доказателства, с които да заковат бандата.

 

Иван Ценков - Турчина

Разплитането на крупния обир е стартирало преди месец с помощта на показанията на крадеца Валентин Цанков – Вальо Плякания, който до неотдавна е бил част от бандата на Иван Турчина. Неофициално се твърди, че точно Плякания е предпазеният прокурорски очевидец, който предал ортаците си след скандал сред членовете на бандата за систематизиране на парите от обира. Твърди се, че Плякания е получил единствено 150 000 лв. за присъединяване си в обира и след многократни несполучливи опити да получи останалия дял от откраднатата сума решил да съобщи сподвижниците си за възмездие. Другата версия за измяната на Плякания е, че той решил да издаде досегашните си другари, откакто възлюбената му Даниела преспала с Колин Колев малко, откакто публично се разделила с него.

 

„ Проверяват се данните за съпричастност на двама служители на реда от 7-мо РПУ към инкасо обира. Според изказванията на предпазен очевидец със скрита идентичност служителите на реда са дали информация на обирджиите за големите суми пари, които са се пренасяли в ограбения инкасо автомобил, разкрива столичен криминалист, зает в разплитането на най-големия въоръжен грабеж в България.

 

Валентин Цанков - Вальо Плякания 

Организацията на миналогодишния грабеж в „ Ринг мол “, е лишила съвсем година на причинителите, излиза наяве от обвиняванията на прокуратурата. Бандитите са били осведомени още при започване на декември 2021 година от служители на реда от VII РПУ за практиката на инкасо компания да придвижва милиони левове, с които да зарежда банкоматите в „ Ринг мол “ в ранните часове на деня. Иван Турчина и Мишо Коня обаче не съумели да основат организация за осъществяване на обира през декември 2021 година, защото не разполагали със сигурен екип от хора, а и имали съмнения, че ченгетата им вършат режисура. Впоследствие решили да провеждат инкасо обира в края на 2022 година, с цел да имат време да се приготвят добре и да изпипат в елементи всичко към грабежа.

 

Още напролет на 2022 година бандитите се снабдили с два джипа БМВ Х, отмъкнати от Иван Турчина и апаш с название Печата. Апашите отмъкнали и украински регистрационни табели от Бургас, които сложили на джиповете, употребявани при обира. Осигурили си и автоматизирани револвери и дългоцевно оръжие.

 

В интервала от пролетта до лятото на 2022 година Иван Турчина, Колин Колев и Мишо Коня създали няколко тестови обхода в подземния паркинг на „ Ринг мол “, с цел да засекат времето, за което могат да се изнесат. Бандитите решили да употребяват общо четири автомобила – два джипа, с които да извършат грабежа, и още два автомобила от невисок клас, с които да се изнесат от София след това, без да притеглят полицейско внимание. Твърди се, че с покриването на двата джипа, употребявани при въоръжения обир, са били ангажирани Вальо Плякания и Пирона.

 

Бандата на Иво Турчина и Мишо Коня е трябвало да осъществя въоръжения грабеж за над 5 млн. лева на 14 ноември 2022 година, само че тогава инкасо автомобилът не се появил в „ Ринг мол “, с цел да зареди банкоматите. Това обаче, не отчаяло бандитите и на идната заран те още веднъж пристигнали с двата джипа малко преди 7 ч. сутринта.

 

Когато инкасо автомобилът влезнал в подземния паркинг на „ Ринг мол “, апашите препречили пътя на инкасото с един от джиповете. Маскираните Колин Колев и Иван Турчина изскочили въоръжени с автомати, ориентирани към слисаните охранители, а Мишо Коня нарязал гумите на колата.

Бандитите натоварили за по-малко от 2 минути чувалите с над 5 милиона лв. и отпрашили с мръсна газ от мястото на престъплението. Минути по-късно сменили джиповете с други два автомобила, които били оставени на паркинг наоколо до болнично институция.

 

Смята се, че в най-големия въоръжен грабеж на инкасо автомобил в България са взели участие най-малко 7-8 индивида, като плячката от обира не е била разграничена поравно сред членовете на бандата. Твърди се, че лъвският къс от парите отишъл в триото Иван Турчина – Мишо Коня – Колин Колев, до момента в който останалите участници в интервенцията прибрали сред 150 000 и 300 000 лв., каквато била предварителната сделка. Няколко месеца по-късно обаче Валентин Цанков –Вальо Плякания предявил искания да получи още пари, защото бързо профукал своя хонорар от грабежа.

 

Въпреки че причинителите на инкасо обира за 5 млн. лева в „ Ринг мол “ към този момент са разкрити, парите от грабежа не са открити до този миг. Издирва  се и уредникът на обира Иван Турчина, който от няколко месеца като че ли е потопен вдън земя.

Другият главен причинител – Мишо Коня, лежи в пандиза с присъда за обир над иранец.

 

Според  оперативна информация, постъпила в Министерство на вътрешните работи, Иван Ценков – Турчина прибрал 1,5 млн. лева от инкасо обира, като вложил по-голяма част от парите в покупката на няколко парцела в Гърция. Други пък настояват, парите били вложени при софийски престъпник с название Румен Дивака, който щял да строи жилищна кооперация на 6ул. „ Гоце Делчев “ в София. Разправят, че и Мишо Коня е поверил парите си от обира в строителния план на Дивака, който обаче към момента не е стартирал.

Инфо: Уикенд, crimesbg.com

Тагове: Иван Ценков – Турчина Михаил Павлов – Мишо Коня Колин Колев Пирона Вальо Плякания Валентин Цанков – Вальо Плякания
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР