Инспектор Муниш Пратап Сингх се кани да приключи смяната си

...
Инспектор Муниш Пратап Сингх се кани да приключи смяната си
Коментари Харесай

От боя с пръчки до тортата и песните: Как COVID-19 промени полицията в Индия

Инспектор Муниш Пратап Сингх се кани да завърши промяната си към 22:00, когато беззащитен татко го вика с необикновена молба. „ Бихте ли могли да донесете торта за рождения ден на сина ми? Днес той има рожден ден и е в действителност доста печален “, споделя бащата.

Инспектор Сингх не е привикнал да се занимава с сходни стремежи, само че това не са елементарни времена. Всички магазини в неговия регион са затворени. След къс размисъл той се обажда на прочут сладкар и се снабдява с мечтаната торта.
Индия с рекорден брой инфектирани с COVID-19 за едно денонощие За последните 24 часа случаите с летален излаз са 97
„ Разбрах, че усилието си е коствало, когато видях щастието, изписано на лицето на момчето. Аз и екипът ми незабавно забравихме какъв брой сме изтощени “, описа той.

Актове на добрина

Инспектор Сингх не е самичък в този акт на добрина. Много други служители на реда в Индия доставят торти за рожден ден на деца и възрастни хора, раздават храна и медикаменти на бездомните и нуждаещите се.



Полицаите се трансформират и в артисти – извършват известни боливудски песни на високоговорители, с цел да стимулират и забавляват хората в изолираност.



Видеоклипове с сходни жестове стават шлагер в обществените мрежи. В знак на благодарност индийците обсипват с цветя пазителите на реда.



Но тези сърдечни истории за добротата по време на пандемията са единствено едната страна на монетата.

Другата страна на монетата

В началото на рецесията органите на реда в Индия неведнъж бяха упреквани в потребление на несъразмерна мощ, корупция и злоупотреби с правата на индивида.



Повече от 1000 служители на реда са с позитивен тест за ковид в щата Махаращра, а минимум четирима са умряли. В Делхи има повече от 100 случая на болест измежду органите на реда, умрял е служител на реда на 31 години.
Снимка: EPA
Страхът от зараза е действителен, споделя контрольор Сингх, само че от време на време методите, употребявани за прекъсване на разпространяването на вируса, също основават проблеми.

Индия наложи едни от най-строгите ограничения за битка с COVID-19 и на служителите на реда бяха дадени необятни пълномощия, с цел да наблюдават спазването на всички забрани. В някои случаи те злоупотребяваха с тези пълномощия и безусловно пребиваха хора на улицата.
Сблъсъци и полицейска каска “COVID-19 ” в Индия Властите са изправени пред огромна рецесия  с служащи, останали без дом и издръжка
Сингх споделя, че това са единични произшествия. „ Като цяло хората започнаха да се доверяват и даже се възхищават на служителите на реда “, прибавя той.

Уравнение с две незнайни

И по този начин, какво е трансформирало обстановката? „ Между полицията и обществеността постоянно е имало дефицит на доверие “, счита Гопал Хосур, някогашен основен контрольор на полицията в щата Карнатака.

Но пандемията, съгласно него, е помогнала на полицията да покаже човешката си страна. „ Полицаите станаха първата точка за контакт за хора в неволя. Те работят дълги часове и имат необикновено възприятие за дълг и взаимност “, споделя той.

Но ще продължи ли това възходящо доверие?
Снимка: EPA
Джейкъб Пъносе, някогашен служител на реда в щата Керала, споделя, че е „ внимателен оптимист “. Според него, пандемията няма да бъде преодоляна скоро. „ Така че ще е забавно да забележим какъв брой дълго трае тази нова концепция за полицейска активност в общността “, споделя той.
Снимка: EPA
Възможността за последователност, съгласно него, зависи от висшите офицери: „ Те би трябвало да научат значими уроци от пандемията и да приготвят полицията за бъдещето “.

„ Спечелихме това доверие доста мъчно и не трябва да го губим елементарно “, споделя и контрольор Сингх.
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани България 2 069 46 96 499 Света 4 363 042 25 440 293 348 1 613 346 Заразени* Нови Починали България 2 069 46 96 Света 4 363 042 25 440 293 348
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР