Инсинуациите са навсякъде в интернет. Имат за цел да ни

...
Инсинуациите са навсякъде в интернет. Имат за цел да ни
Коментари Харесай

Искаш да си уникален? Вярвай в рептили

Инсинуациите са на всички места в интернет. Имат за цел да ни накарат да повярваме, че инцидентни събития в действителност напълно не са инцидентни, а свързани чрез мощна причинно-следствена логичност.

В анкета, извършена през 2013 година всеки втори запитан американец споделя, че в убийството на президента Джон Ф. Кенеди през 1963 година има интрига. В същото време 4% считат, че рептили, приели човешки облик управляват света, написа BigThink.

Голяма част от феновете на конспирациите ги упрекват поради възприятието на липса на надзор над живота си. Респондентите в проучването, които работят в условия на труд с ниски равнища на надзор (и най-много безработните отдавна, наетите временно) показват по-висок таен нрав. Така се появява компесаторната заблуда на контрола. Чрез нейните модели отговорността за бедствията се приписва на различен.

Теоретиците на конспирацията се показват като небогати жертви на следено отнемане, придържайки се към конспирацията като последна отбрана против безреден свят. Този съвсем стандартен облик обаче се опълчва на съвсем евангелизиращото държание на същинските теоретици на конспирацията, на техните искания за по-добро просветление и на устрема им към заличаване на невярващите.

Оказва се, че вярата в конспирациите може да бъде инструмент по собствен метод. Тя може да послужи на човек да се отдели от невежите маси и да реализира самообслужваща се похвала към изключителното знание. Придържането към теорията на конспирацията може не постоянно да е резултат от някаква възприемана липса на надзор, а по-скоро от дълбока потребност от уникалност.

От първото проучване на Роланд Имхоф излиза наяве, че степента, в която хората имат потребност да се почувстват неповторими, подхожда на одобряването на съответни теории за интрига. Нещо повече, хората с таен нрав са по-склонни да имат вяра на по-малко известните теории, може би подсказвайки, че "изключителността " на вярата е самата стока, която търсят.

Фактът, че хората с огромна потребност от уникалност имат податливост да поддържат тайни теории, може да значи, че тяхната потребност ги кара да одобряват такива теории, с цел да се отделят от "наивните " маси. Може да значи и, че вярата в теориите за интрига усилва потребността да се чувстваш специфичен и друг, като метод да се дистанцираш.

Имхоф прави следния опит: основава изначална доктрина на конспирацията. Участниците са помолени да прочетат един изцяло мним спор, разгръщащ се в Германия. Става дума за инсталирането на детектори за пушек, което е наложително, според немския закон за жилищното настаняване (това е истина).

Ето я и фикцията: допуска се, че пенсиониран инженер разкрил доказателства, че тези детектори за пушек имат съществени странични резултати, излъчващи "хиперсент ", който предизвиква гадене, гастрит и меланхолия. Това е отхвърлено от VdS Schadenverhütung GmbH, най-големият (измислен) производител на димни детектори. Конспирацията: VdS дружно с държавното управление знае за рисковите детектори за пушек, само че не прави нищо. Имхоф вкарва конспирацията като вярваща или от болшинство (81%), или от малцинство (19%) от немската общност.

Хипотезата е, че хората с по-висок нрав на конспирацията са по-склонни да поддържат конспирацията, когато открият, че по-малко хора имат вяра в нея, в сравнение с когато схванат, че доста хора имат вяра в нея. Новата интрига наподобява по-привлекателна, в случай че е мнение на малцинството. Тя ги отделя от масите.

Виждането на проведеното зло, което се крие зад съвсем всяко международно събитие, не е просто изпитание да се разбере светът. То също може да бъде удовлетворяващо единствено по себе си като придава една привлекателност на изключителните познания, които отделят индивида от спящите овце.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР