инозаври по българските земи? Останки от летящ динозавър бяха открити

...
инозаври по българските земи? Останки от летящ динозавър бяха открити
Коментари Харесай

Намериха останки от летящ динозавър до български град


инозаври по българските земи? Останки от летящ динозавър бяха открити край Трън. Птерозавърът бил толкоз голям, че крилата му са били към 8 метра. Наши учени за следващ път откриха остатъци от динозаври в този регион.

Оказва се, че към Трън има и остатъци от крокодили и великански летящи влечуги. Всичко това провокира изумлението на американския академик Стийв Брусати, който е част от екипа на филмовата поредност " Джурасик парк ".

Брусати сподели, че откритията в България могат да се окажат извънредно основни за нареждане на пъзела на историята отпреди милиони години.

" Всяка една кост, колкото и да е непълна, си е премия, която е извоювана с големи количества труд и доста, доста шанс ", съобщи Владимир Николов, палеонтолог в Националния природонаучен музей при Българска академия на науките.

Според гл. ас. доктор Латинка Христова, началник на експедицията, всяка една костица носи някаква информация. " Ще сме малко като очакване на Коледа да забележим тъкмо какво сме събрали ", добави тя пред Българска национална телевизия.

" България въобще не беше част от историята, когато започнахме да изследваме динозаврите. Не съм си и помислял, че може да стане дума за български динозавър. ", отбелязва американският академик Стийв Брусати, само че се окачва, че към този момент има вяра в тази концепция.

Назад във времето намира неоспорими доказателства, че нашата част на планетата е била прелестен дом за динозаврите.

" Това е една от дребното съвсем напълно непокътнати кости. От предния крак на двукрак растителнояден динозавър ", добави Владимир Николов, палеонтолог в Националния природонаучен музей при Българска академия на науките.

Според него, едно от огромните открития в палеонтологията на динозаврите през последните 30-40 години е, че голяма част от тях в действителност са били пернати. " Българският динозавър най-вероятно не е имал пера. Били са покрити най-вероятно с люспи или с дребни костни плочи. А ето тази другата кост е от същия вид динозавър, единствено че е от огромния му пищял, т.е. от тази част на крайници, която е покрай глезена ", прибавя Николов.

По думите му, динозавърът по нашите земи наподобява много по-различно от тези, които сме гледали в поредицата " Джурасик парк ".

Разкопките през годините изрично демонстрират, че към Трън има кости на динозаври. Само че в този момент преди дни там на същото място откриват освен това. Нещо, което още повече прекатурва визиите на света. Явно тук по нашите земи е имало и великански летящи влечуги.

" Това е кост, раменна кост, непълна - от огромно летящо влечуго. Птерозавър ", съобщи Владимир Николов.

" Тези открития в България могат да се окажат извънредно основни. Европа е била вода и доста малко острови. И не е ли необикновено, че преди 80 милиона години е имало птерозаври в небето ви, по земята, по която в този момент ходите, са стъпвали сходни чудовища като динозаврите? Този птерозавър е евентуално най-голямото нещо, което в миналото е летяло, крилата са били някъде към 8 метра. Един голям аероплан ", добави и Стийв Брусати.

Според него, това, което е видял може да е ентусиазъм в нови филми, а самият той ще включи в новите книги, които написа.

Преди години Стив въобще не подозира, че би приказвал сходно нещо за страната ни. Сега въпросът не е дали, а по кое време ще пристигна още веднъж. България към този момент е публична част от графика му.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР