Иновациите ще донесат огромно стратегическо, икономическо и военно предимство на

...
Иновациите ще донесат огромно стратегическо, икономическо и военно предимство на
Коментари Харесай

Китай - от копирай до иновирай

Иновациите ще донесат голямо стратегическо, икономическо и военно преимущество на Китай

© Reuters Още по тематиката
Китайското всевиждащо око

Пекин построява това, което самичък назовава " най-голямата мрежа за наблюдаване в света ". Притесненията са, че може да бъде употребена против малцинства и дисиденти
9 мар 2018
Един пояс, веднъж, доста проблеми

Китайските упоритости за световно въздействие се ускоряват, само че реализирането им ще отнеме известно време
26 май 2017 Стратегията на президента Си Цзинпин е да трансформира страната в " научна и софтуерна суперсила " Разходите за проучвания и развиване са нарастнали с 14% до 280 милиарда $ за 2017 година Забравете за стоманата и алуминия. Истинската война сред Съединени американски щати и Китай не е в полето на " остарялата стопанска система ", а в областта на софтуерната промишленост. Вашингтон възнамерява да открие нов фронт в комерсиалната атака против Пекин с мита, ориентирани против китайските технологии, с цел да подсигури американските ползи в бранша. Същевременно китайското държавно управление не стои безучастно – разноските за проучвания и развиване в страната са нарастнали с 14% до 280 милиарда $ за 2017 година, а предишното лято Държавният съвет зададе визия за превръщането на Китай във " водещия международен център за изкуствен интелект до 2030 година ".

Новата студена война

Администрацията на президента Доналд Тръмп възприема програмата на Пекин " Made in China 2025 " като опасност за икономическите позиции на Съединени американски щати, а в китайските упоритости за киберпространството вижда възходяща заплаха за националната сигурност на страната. " С години Силициевата котловина пренебрегваше китайските тех колоси – първо като незначителни, след това като шпиони и имитатори, само че в този момент тя може да не задържи своето световно предимство още дълго време ", твърди сп. Еconomist.

Все още пазарната капитализация на китайските софтуерни компании съставлява едвам към една трета от цената на американските, техният бюджет за вложения бледнее спрямо този в Съединени американски щати, а продажбите им в чужбина са 18% от тези на американските им съперници. Въпреки това тех промишлеността в страната наваксва по-бързо от предстоящото, като в региона на електронната търговия и на мобилните заплащания към този момент е задминала Америка. И въпреки като цяло Пекин да продължава да е обратно (според ранглиста, употребяваща 10 индикатора, потенциалът на китайската софтуерна промишленост е 42% от тази на американците), той праволинейно напредва (през 2012 година делът е бил едвам 15%). А прогнозите са, че ще реализира паритет със Съединени американски щати след 10 - 15 години.

Всичко това е значимо в светлината на опитите на Вашингтон да развие национална 5G мрежа. Според някои данни обаче китайски компании към този момент имат към 10% от интелектуалната благосъстоятелност, основна за 5G, което съставлява основна разлика с времената, когато жизненоважните технологии бяха запазена марка за Европа и за Съединени американски щати. " Ние сме в положение на нова студена война с Пекин, с цел да запазим контрола върху технологията, която е централна за модерната стопанска система. Ако не създадем нищо, ние не поддържаме свободния пазар, а си проправяме пътя към икономическо иго ", написа в разбор за Financial Times Ричард Старополи, някогашен шеф на осведомителните технологии към Министерството на вътрешната сигурност на Съединени американски щати.

Според него разрастващата се роля на Китай в сферата съставлява риск, защото управляващите там прецизно управляват това, което жителите виждат и разясняват в интернет. И в този случай няма подозрение, че китайските производители на съоръжение също ще пазят ползите на Пекин. " Наистина изненадващо би било, в случай че ръководещите разрешат на фирмите под тяхната пълномощия да продават на света средствата, с които да се избегне контролът, който желаят да постановат. Така че китайската агресия в развиването и производството на последващо потомство технологии не може да е безразлична на всяка страна, която към момента има вяра в свободата на изложение ", счита Старополи. По думите му има напълно действителна опасност интернет пазарът да се съобщи на компании, зависещи от Китайската комунистическа партия.

Изтокът настава

Западът последователно отстъпва, до момента в който Пекин влага в нововъведения с главозамайващо движение. " Тенденцията измежду китайските тех бизнесмени да изоставят прагматичното прекопирване в подмяна на дръзки и креативен решения реалокира иновационния център на изток. Ако за Запада към момента има вяра, той би трябвало да приоритизира изследователската работа, образованието, образованието, регулаторната еластичност и да координира политики, които ще привлекат интернационалните експерти и вложения ", написа за The Times Дейвид Роуан, някогашен редактор в сп. Wired UK.

Китайският президент Си Цзинпин осъзнава, че технологиите ще донесат голямо стратегическо, икономическо и военно преимущество на страната. По време на партийния конгрес предишния октомври той сложи нововъведенията в ядрото на своята национална тактика и съобщи, че ще работи за превръщането на Пекин в " научна и софтуерна суперсила ". " Просто наблюдавайте локалните в WeChat – приложение, което разрешава на милиард хора да пазарят, да резервират час при лекаря и да резервират полети. Той прави Фейсбук Messenger да наподобява стар. Кой се нуждае от кеш или от карти, когато WeChat е обработил заплащания за 1.4 трлн. $ за предходната година? Ако желаете да видите бъдещето, посетете стартъпите в Шанхай ", показва Дейвид Роуан.

Такъв образец е компанията Yitu Technology, която се намира точно в Шанхай и достъпът до офисите й се управлява от системи за лицево различаване. Тя е построила база данни за 1.8 милиарда лица и работи с полицията и имиграционните управляващи. Също по този начин създава стратегия за отпушване на трафика, като камери наблюдават обособените коли, с цел да дефинират по кое време да превключат светофарите от алена на зелена светлина.

Режимът в Китай обезпечава преимущество на локалните компании посредством държавни дотации, увеличаващо се държавно финансиране за проучвателен планове и неспазване на правата в региона на отбраната на персоналната информация. Освен това Пекин нееднократно е показал, че може да играе не по разпоредбите – американски компании за киберсигурност непрекъснато сигнализират за стопански шпионаж против стотици непознати компании. Съединени американски щати към този момент вземат ограничения за блокиране на подкрепени от китайската страна придобивания. Въпросът е дали реакцията на Вашингтон не е закъсняла. Симбиозата с държавното управление

Една от аргументите за водещата позиция на Китай в областта на лицевото различаване е голямото количество данни, до което имат достъп фирмите, разрастващи изкуствен интелект. Правителствената база данни включва фотоси на 700 млн. души, които биват снимани, щом навършат 16 години. Всеки от китайските тех колоси е комплициран отпред на основен тип цифрова информация - да вземем за пример Alibaba събира данните, нужни за така наречен умни градове, а Baidu – за самостоятелните транспортни средства. Правозащитни организации обаче предизвестяват, че управляващите употребяват информацията за практикуване на надзор и за смазване на дисиденти и деятели, като из страната са сложени 170 млн. CCTV камери.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР