Иновативно лечение на Синдрома на сухото око прилага пловдивската очна

...
Иновативно лечение на Синдрома на сухото око прилага пловдивската очна
Коментари Харесай

Иновативно лечение на Синдрома на сухото око прилагат в болница „Луксор”

Иновативно лекуване на Синдрома на сухото око ползва пловдивската очна болница „ Луксор”. Заболяването се е трансформирало в хронично за актуалния свят, само че все пак е постоянно подценявано.

„ Пациентите се оплакват от разнородни признаци – раздразнение, парене, възприятие за непознато тяло в очите, щедро сълзене и от време на време даже замъглено зрение”, показва пред TrafficNews офталмологът доктор Аспарух Кючуков.



По думите му, в по-голяма част от случаите сухотата се дължи на нараснало изпарение на естествените човешки сълзи. Съставката на слъзния филм, която би трябвало да ги задържа, се създава от дребни жлези в клепачите, наречени мейбомиеви жлези. Когато те не действат задоволително добре, настава нараснало изпарение на сълзите. Причините могат да се коренят в генетично влечение, възраст, вредности на работната конюнктура, хормонални промени, да вземем за пример нахлуване в менопауза.

Д-р Кючуков изяснява, че постоянно се стартира с консервативно лекуване – изкуствени сълзи, суха топлота, зрителна хигиена, хранителни добавки. „ Понякога това не е задоволително и признаците персистират, т.е., належащо е различен тип лекуване. Ние към този момент имаме опция да действаме върху самите жлези и да ги подтикваме посредством IPL основания уред OptiLight на компания Lumenis. Това в действителност е тип фототерапия, светлинна терапия, посредством която се подтикват мейбомиевите жлези”, споделя експертът.

Необходими са 4 процедури през към 1 месец, които са безболезнени, неинвазивни и се правят амбулаторно. След довеждане докрай на лечебния цикъл най-често е нужна поддържаща процедура един път годишно.

Славомир Кирилов, представител на компания за медицински произведения, пък изяснява, че апаратът е напълно за очно приложение. Използва спектъра на светлината, който има противовъзпалително и регенериращо деяние. И разрешава да се работи непосредствено върху клепачите. По този метод понижава възпалителната реакция, убива демодекс паразита и усилва времето за скъсване на слъзния филм.

Очна болница „ Луксор” разполага и със специфичен диагностичен уред, който снима мейбомиевите жлези и също може да откри времето за скъсване на слъзния филм. По тези индикатори експертите съдят за тяхната функционалност и приспособяват лечението на пациента.

„ Всеки пациент наложително би трябвало да премине през обзор, с цел да може да се разиска най-хубавата терапия в неговия случай. Абсолютно противопоказание са автоимунните болести, които въздействат на светлината, да вземем за пример лупус”, поучава доктор Аспарух Кючуков.

Освен изсъхнало око, IPL апаратът работи доста добре при новопоявил се ечемик, а също по този начин има и прочут козметичен резултат. След процедурата единствената рекомендация е да не се прекалява с излагане на слънчеви лъчи за към 10 дни и да се ползва слънцезащитен крем при излизане на открито.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР