Иновативният робот Bombyx опъва оптичен кабел около жиците на електропровода(снимка:

...
Иновативният робот Bombyx опъва оптичен кабел около жиците на електропровода(снимка:
Коментари Харесай

Робот пълзи по електропроводи и опъва оптичен кабел


Иновативният робот Bombyx опъва оптичен кабел към жиците на електропровода
(снимка: Фейсбук Connectivity)

Изглежда упоритостите на обществената мрежа Фейсбук се трансформират. Инженерите на компанията са основали робот, който може да пълзи по електропреносните кабели от дирек на дирек, с цел да опъва оптични кабели паралелно с електрическите.

Оптичният кабел разрешава по-голяма честотна лента за транспорт на данни спрямо медните жици, наред с по-висока скорост, по-дълги дистанции на предаване и по-голяма сигурност. И макар че от време на време оптиката „ върви ” надземно посредством съществуващи стълбове на електропроводите, външни фактори като излагане на вятър, лед и температурни крайности могат да доведат до увисване и в последна сметка да счупят влакната с течение на времето.

Поради тази причина множеството компании и общини избират да слагат оптиката подземен. Това обаче е много по-трудоемко, даже когато има шахти, отбелязва. Затова е фиктивен роботът Bombyx на Фейсбук Connectivity.

Вземайки името си от латинската дума за „ копринена буба ”, устройството е проектирано да пълзи изцяло независимо по съществуващите електропроводи със приблизително напрежение, като навива непрестанно дълъг оптичен кабел от дирек на дирек.
още по тематиката
Плановете на Фейсбук плануват машинката да конфигурира по над един километър кабел в границите на към 90 минути. Роботът употребява датчици за, благодарение на които автоматизирано заобикаля „ десетките трудности ”, като да вземем за пример изолаторите. Функционалният първообраз понастоящем би трябвало да се направлява ръчно за заобикаляне на трудностите – което става посредством дистанционно управление.

Все отново макара с 1 км оптичен кабел е много тежко нещо. Тя не може да бъде окачена на едно място (към тялото на робота) и да увисне на характерен електропровод. Поради тази причина Bombyx употребява специфичен вид кабел, който включва по-леки оплетени кевларови обвивки и това понижава броя на оптичните нишки от обичайните 96 до 24.

Според Фейсбук, това въпреки всичко би трябвало да е задоволително, с цел да може роботът да обслужва всички домове и предприятия, през които минава всеки електропровод. Освен това новият кабел се отличава със специфична топлоустойчива външна обвивка – това го защищава от въздействията на високите температури, които нерядко доближават.

Въпреки че Bombyx към момента е в развой на създаване, Фейсбук Connectivity към този момент лицензира технологията за високоскоростната интернет компания NetEquity Networks. Самият робото може да бъде забелязан в деяние в YouTube.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР