Иновативният метод се прилага в ранен стадий на рак на

...
Иновативният метод се прилага в ранен стадий на рак на
Коментари Харесай

След прегледи: Петима мъже са насочени за нискодозова брахитерапия

Иновативният способ се ползва в ранен етап на рак на простатата
Осемдесет мъже се възползваха от безплатните прегледи за рак на простатната жлеза в границите на акцията Movember в Клиниката по урология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “, ориентирана към мъжкото здраве.

По време на самодейността са открити петима пациенти с рак на простатата. Това прави 6,25% от всички прегледали се и е покрай статистиката за болестта. При други 5 мъже е открита доброкачествена хиперплазия (увеличение) на простатата и те са ориентирани за оперативно лекуване. От пациентите, диагностицирани с рак на простатата, най-младият е на 59 години, а най-възрастният - на 78. Всички те са ориентирани за щадящо лекуване с брахитерапия с ниска мощ на дозата, защото болестта им е намерено в ранен етап.

Центърът за модерна диагностика и лекуване туморите на простатната жлеза към УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ е единственото място в България, където е въведена брахитерапия с ниска мощ на дозата при ранен карцином на простатната жлеза. Става въпрос за новаторски способ на вътретъканно облъчване, при който се заобикаля интервенцията и всички произлизащи от нея затруднения: изпускане на урина и проблеми в половата функционалност. В центъра работят уролози, онколози, лъчетерапевти, медицински физици, анестезиолози, което разрешава целият развой – от диагностичното уточняване до лекуването и следенето - да се случва на едно място, в УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “. До момента по новаторския способ са третирани 45 пациенти, при които са реализирани отлични резултати.

Според началника на Клиниката по урология акад. проф. доктор Чавдар Славов профилактичните прегледи за рак на простатната жлеза би трябвало да станат наложителни, а пациенти, които ги пропущат или отхвърлят да се явят, при определяне на карцином в напреднал етап следва да бъдат поканени да заплатят част от лекуването си, тъй като с бездействието си са съдействали за придвижване на заболяването.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР