Иновативният бизнес в Европа излезе с обща декларация с три

...
Иновативният бизнес в Европа излезе с обща декларация с три
Коментари Харесай

Александър Нуцов: В момента има добре работещи Сини карти, които привличат работещи от трети страни

Иновативният бизнес в Европа излезе с обща декларация с три огромни послания към бъдещите евродепутати и към Европейската комисия: достъп до гений, достъп до капитал и цялостни удобства за бизнеса, с цел да може Европейският съюз да се нарежда като конкурентен на Азия на Съединени американски щати в бързоразвиващия се софтуерен свят. Това сподели Александър Нуцов – шеф " Стратегия и политики “ в BESCO в предаването " Човекът на фокус “ на Радио " Фокус “.

Двете най-големи организации за новаторски бизнес ESNA и Allied for Startups имат съответни условия и към евродепутатите, и към бизнес средата в страните от Европейски Съюз, с цел да може Европа да се трансформира в световен водач на нововъведенията. Allied for Startups показва съответни ограничения и решения, които могат да бъдат имплементирани, а ESNA в годишния си отчет мери напредъка на другите страни по 8 критерия, които тя дефинира, изясни той.

" Това са: ускорено и опростено учредяване на стартъпи, привличане и задържане на гении, спомагателни варианти при акциите, дерегулации, улеснено въвеждане на нововъведенията във връзка с публичните поръчки, улеснение на достъпа до финансиране, обществено включване и цифровото като приоритет, т.е. тематиката " Дигитализация “, “ обясни 8-те стъпки той и изясни, че България се оправя доста обичайно и доста добре във връзка с това бързо да може да се основават започващи компании и то за извънредно ниска цена, също по този начин съгласно него сме доста напред в класирането във връзка с дигитализацията на услугите, които касаят бизнеса.

По думите му с цел да се осъществят тези ограничения е належащо да има цялостна цифрова тактика за дигитализиране на всички процеси, което ще подкрепя хората и фирмите, които желаят да основат стартъп или пък имат административни въпроси по какъв начин да го развиват – нещо, което следва да бъде въведено в България.

 

По отношение на  привличане и задържане на гении в страната ни може още доста да се направи да задържат експерти, които имат знанията и уменията да се осъществят на пазара на труда. " В момента има добре работещи Сини карти, които притеглят работещи от трети страни в България, като сега се работи по цифрова платформа, тъй че целият развой по кандидатстване и утвърждение да се съкрати оптимално и да е транспарантен “.

 

Александър Нуцов показа още, че към този момент построеният в Европейски Съюз механизъм за виза за цифрови номади е доста подобаващ за нашата страна, тъй като " тези хора, които са положителни експерти, изкарват положителни заплати, ще харчат парите си у нас, ще развиват българския туризъм, българската стопанска система, ще имат опция да останат тук в случай че решат, и по този метод подтикват процеса, “ сподели той и изясни, че в България има чудесни условия да се трансформира в цифров хъб и да притегля от ден на ден такива експерти.   

 

Въвеждане на нововъведения във връзка с публичните поръчки е тематика, чиято статистика за България не е доста добра. Според него стартъпите в България съзнателно странят от публичните поръчки заради слабото законодателство и заради това, че процедурите са извънредно тромави и лишават доста време. " Вторият проблем е, че когато би трябвало да се вкара някоя цифрова платформа или иновация в министерство или дирекция, то процедурите значително минават инхаус и не се отваря обществена процедура, тъй че стартъпите просто нямат опция да вземат участие. “  

 

България се оправя релативно добре с улеснение на достъпа до финансиране, защото общественият запас се разпределя вярно, счита той. " Има доста ограничения, които вкарваме и които считаме, че са значими. Едното е да насърчим ангелските вложения и да се изградят условия, тъй че да привличаме нови бизнес ангели – хора, които имат икономисан запас, който да вложат в концепциите на младежи със започващи компании с огромен капацитет да порастват. “

 

Социалното включване е един от критериите, които в България е с малко по-различна проблематика, счита Александър Нуцов. " Проблемът е доста по-дългосрочен в България, доста по-коренен и би трябвало да се адресира с верните ограничения и промяна в образованието, “ изясни той.

 

" Предизвикателствата пред България е да се употребява ресурса на цифровите компании, тъй че разнообразни институции, разнообразни процеси да се цифровизират във всички браншове. По отношение на фирмите предизвикването е дали и с каква скорост те ще се приспособяват към все по внезапното нахлуване на изкуствения разсъдък и други технологии, по какъв начин те ще ги употребяват за своето развиване, “ изясни той и показа, че съгласно него специалността на бъдещето ще е мисленето и качества като адаптивност, еластичност, прочувствена просветеност ще стават все по-важни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР