Иновативните импланти със слънчева енергия могат да помогнат за по-добро

...
Иновативните импланти със слънчева енергия могат да помогнат за по-добро
Коментари Харесай

Надежда за слепите, нови импланти може да им върнат зрението

Иновативните импланти със слънчева сила могат да оказват помощ за по-добро качество на живот на тези, които страдат от увреждане на зрението, заяви " Стъди Файндс ".

В международен мащаб има 32 милиона души със слепота, към 6% до 13% от които са изгубили клетките на ретината, чувствителни към светлина. Текущото лекуване включва имплантация на ретина, способна да подтиква клетките с електроди.

„ Настоящите импланти дават доста неприятни резултати и техните носители към момента се смятат за на практика слепи. За да води това, което се смята за " естествен " живот, вграденият би трябвало да възвърне зрително си поле с най-малко 40 градуса, само че актуалните импланти доближават единствено 20 градуса ", споделя Диего Геци, експерт по невроинженерство в Швейцарския федерален институт.

Новият ретинален имплант е безжичен, еластичен и съдържа фотоволтаични пиксели. Екипът чака доста по-добри резултати, защото вградените ще получат 46-градусово зрително поле и усъвършенствана разграничителна дарба.

Настоящите модели включват електроди, покриващи повърхността на ретината, които подтикват светлочувствителните кафези съгласно количеството и дължината на вълната на откритата светлина. Електродите са свързани към чифт очила, които дават отговор за улавянето на светлината. Очилата съдържат камера, която е обвързвана с микрокомпютър. Светлината, която влиза в очилата, се насочва към камерата, която изпраща изображенията към микрокомпютъра, който по-късно преобразува изображенията в електрически сигнали, които пък да бъдат изпратени до електродите.

Човекът, който носи очилата, би трябвало да дешифрира сигналите, с цел да дефинира какво вижда. Освен това по-детайлните светлинни модели улесняват мозъка да интерпретира и разпознава изображението.

„ Това ще разшири зрителното поле. Съществуващите импланти подтикват единствено клетките в центъра на ретината “, споделя Лора Ферлауто, академик от LNE.

„ Това също значи, че можем да увеличим броя на фотоволтаичните пиксели, което ще изостри изображенията “, прибавя тя.

Безжичният имплант е станал вероятен посредством потреблението на фотоволтаични пиксели, които се зареждат от слънчева сила. Те основават електрически ток, който преди се е произвеждал от електроди, само че не се нуждаят от външен източник на сила за това. Камерата усилва светлината, която би трябвало да бъде изпратена до фотоволтаичните пиксели, вместо да я преобразува в електрически сигнали.

Пикселите са по-малки от електродите, което значи, че един имплант съдържа повече пиксели от електродите в предходните модели. Това оказва помощ за в допълнение увеличение на образната заостреност и поле.

Първоначалните проби се оказали сполучливи, като имплантът не е бил отровен за тялото и е оказал помощ за доста възстановяване на зрението на вградените.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР