Иновативна оперативна процедура с гама сонда открива микроразсейки на кожен

...
Иновативна оперативна процедура с гама сонда открива микроразсейки на кожен
Коментари Харесай

Ново лечение на меланом

Иновативна оперативна процедура с гама сонда открива микроразсейки на кожен меланом в лимфните възли, още преди да бъдат клинично проявени и даже забележими с новите високочувствителни образни диагностични способи.

Процедурата разрешава извънредно прецизна диагностика и установяване стадия на болестта, защото в 80% от случаите меланомът се популяризира по лимфен път.

Това дава опция за ранно разкриване на пациентите в III етап, което им дава късмет да стартират навреме лекуване, с което даже да бъдат излекувани.

Процедурата, известна като биопсия на стражевия лимфен възел (БСЛВ) или сентинелна биопсия, ще бъде показана от доктор Ива Гаврилова, УСБАЛО София по време на Деня на пациентите с малигнен меланом.

Той се провежда от Българската асоциация по дермато-онкология (БАДО) на 23 юли, събота, от 10:00 часа в София Хотел Балкан.

На събитието водещи онколози, лекари-психолози, експерти по репродуктивно здраве и други ще се срещнат с пациенти и техните фамилии, с цел да споделят опита си и новостите при лекуването и диагностиката на болестта, опциите за опазване на фертилитета, както и за психосоциална поддръжка за водене на пълностоен живот след диагнозата.

Клиниката по Онкодерматология на УСБАЛО София е първата, която ползва БСЛВ с гама сонда при меланом у нас, с изключителни резултати във връзка с преживяемост и надзор на болестта.

Отскоро и Комплексният онкологичен център в Бургас бе оборудван със профилираната инсталация и стартира осъществяването на сполучливи интервенции по новия способ, заяви доктор Ива Гаврилова, която е и член на УС на Българската асоциация по дермато-онкология.

По време на събитието доктор Гергана Шаламанова – ръководител на БАДО, ще показа новаторските благоприятни условия за редовно лекуване, както и последни данни от няколко клинични изследвания, оповестени преди месец на годишната среща на Американското сдружение по клинична онкология (ASCO) – най-реномирания интернационален конгрес в региона, които евентуално ще трансформират хода на болестта меланом в бъдеще.

Едно от тях е обвързвано с още по-ранното използване на моно имунотерапия при високо рискови пациенти в II В и  II C стадии (преди изява на метастази даже и в лимфните възли), което има позитивен резултат за дълготрайна преживяемост, без развиване на далечни метастази.

Друго е обвързвано с нови благоприятни условия за имунолечение при метастази с по-малка токсичност, с нови непознати до в този момент молекули, които задействат имунната система по друг и още по-мощен метод, и могат да преодолеят зародила устойчивост от провеждано лекуване.

„ Усилията на лекарите световно по света са ориентирани към колкото може по-ранно разкриване на кожните тумори и изключително на пациентите в III  етап, с цел да можем качествено и дейно да оказваме помощ. От друга страна откритията в региона на поразителния и дълготраен резултат на имунотерапията с ниска и допустима автоимунна токсичност, очевидно са на път да бъдат осъществени, което ще даде нови благоприятни условия за надзор на болестта при всички пациенти в метастатичен етап “, разяснява доктор Гергана Шаламанова – шеф на Отделение „ Медицинска онкология и дерматология “ в Комплексния онкологичен център – Пловдив и ръководител на БАДО.

„ Това дава вяра и нова вероятност за пациентите с меланом и по тази причина за нас, като техни лекари, е значимо да поговорим умерено и намерено с тях за новостите в здравната процедура и за достиженията на науката, които напълно скоро ще ни дадат още ефикасни принадлежности и спомагателни благоприятни условия за лекуване “, безапелационна е доктор Шаламанова.

Меланомът е най-сериозният тип рак на кожата, от който в България се разболяват приблизително към 500 души годишно.

Заболяването визира най-вече хора над междинна възраст, само че в последните години почти половината от случаите са при хора сред 35 и 65 години.

Случаите нарастват с сред 3 и 5% годишно, а възрастовата граница непрестанно спада, като все по-често се диагностицират пациенти под 40 годишна възраст.

Затова и една от тематиките в програмата на форума е ориентирана към актуалните способи за запазване на репродуктивните качества при хора с меланом и опциите да станат родители след излекуването.

Специален посетител на събитието ще бъде доктор Георги Стаменов с екип на МБАЛ „ Надежда “.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР