Иновативен автобус, който освен по суша, може да се движи

...
Иновативен автобус, който освен по суша, може да се движи
Коментари Харесай

Автобус амфибия ще превозва пътници между Силистра и Кълъраш

Иновативен рейс, който с изключение на по суша, може да се движи и по вода, ще свърже Силистра и Кълъраш. Превозното средство е закупено от окръжния съвет на румънския град в границите на план по трансграничната стратегия сред двете страни, оповестява Българска телеграфна агенция. От българска страна по плана е закупен електрически катамаран.

Автобусът амфибия е наименуван Frog Bus (Автобус жаба) и разполага с 35 места. Струва към 900 хиляди евро и е закупен от Унгария, по-точно от компанията RiverRide Kft, която от 2009 година създава такива транспортни средства. Те оперират в Будапеща и оферират на туристите атрактивна разходка по р. Дунав. През 2023 година са превозени 30 – 35 хиляди пасажери. Подобни рейсове се употребяват и в Португалия.



Автобусът амфибия освен ще вози туристите по вода, само че и ще посещава двата града по поречието на Дунав – Силистра и Кълъраш. Едва по-късно ще се връща на началната си станция по вода. За момента обаче остава неразбираемо от по кое време ще стартира да оперира рейсът, нито и какви ще са цените за транспорт.

В Будапеща разходката по р. Дунав коства към 25 евро за възрастен и 8 евро за деца. Обиколката е с дълготрайност 1 час и половина. За по-кратък туристически тур от 50 минути цената се понижава с 5 евро за възрастните.

Румънското издание Turizmus написа, че Frog Bus се задвижва от дизелов мотор на сушата, само че се носи по вода благодарение на електрическо зареждане. Превозното средство е оборудвано с немски акумулатори, само че в мотора е включена и унгарска електроника.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР