Инженерите Георги Арабаджиев (вляво) и Георги Георгиев - създатели на

...
Инженерите Георги Арабаджиев (вляво) и Георги Георгиев - създатели на
Коментари Харесай

Шест степени на свобода

Инженерите Георги Арабаджиев (вляво) и Георги Георгиев - основатели на " Анимото "

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Усещане за кола

Робот в завода на " Бер-Хелла термоконтрол " мери какво ще усеща потребителят при допиране на автомобилните панели
12 окт 2018
Български инженери оферират промишлен робот за 10 000 евро

Според основателите - Георги Георгиев и Георги Арабаджиев, " Анимото " е подобаващ за доста браншове
21 май 2018 Той е висок метър и тридесет и тежи 25 кг. Заедно с манипулатора. Може да работи с всевъзможни предмети, в случай че са тежки до пет кг и се намират в радиус един метър. Няма потребност от почивен ден. Нито от заплата. За сметка на това разделя свободата си на шест степени - всяка степен уголемява придвижванията, които може да прави. Всички те са кръгови.

[ " Гига аутомата " ] Той е роботът " Анимото ". Името му идва от латинското anima – " душа ", и motus – " придвижване ", и е авторска разработка на Георги Георгиев и Георги Арабаджиев от компания " Гига аутомата ".

Цената на робота, който ще бъде показан на конференцията " Индустрия 4.0 " на " Капитал " в Пловдив на 17 октомври, е 10 000 евро дружно с едно припособление и нужния програмен продукт. " Ниската цена е реализирана с помощта на това, че " Гига аутомата " сама създава съставените елементи за цялостното осъществяване в предприятия в Горна Малина и Враца ", споделят основателите.

Георги Георгиев е лекар инженер в катедра " Автоматизация на дискретното произвеждане " в Техническия университет в София, създател на изобретения и с опит в ръководството на редица компании. Съдружникът му и съавтор - Георги Арабаджиев, е софтуерен инженер от Техническия университет в Дармщат, Германия, с новаторски разработки и също с опит в действителния бизнес.

Кобот-ръка

" Анимото " в действителност не е тъкмо роботът, който си представяте. От човешка позиция той е много... сакат. Произведението на " Гига аутомата " е антропоморфна колаборативна ръка. С други думи - сходна на човешката, която може да работи в съдействие с оператор. Или " кобот " (от колаборативен робот).

Това го прави съвършен за работа в места, където има хора. Снабден е с редица сензорни системи, които му разрешават да регистрира човешко наличие на външни обекти в работната среда, може да защищава оператора, както и да си сътрудничи с него. Стандартните индустриални роботи нормално се трудят в клетка, изолирани от оператора или без оператор. За " Анимото " не е належащо особено помещение или заварден сектор, тъй като при работата си той не основава заплаха за индивида, изясняват основателите му.

Мислете за " Анимото " като за идеалния общ служащ със приблизително особено обучение. Основното му предопределение е да замести нискоквалифициран труд и повтарящи се дейности. Той е изключително добър при пакетиране, пакетиране, продупчване, навиване на винтове, работа с поточна линия, обслужване на машини, рязане, пренасяне, боядисване, заваряване, шлайфане. Всички тези функционалности могат да се извършват от робота с помощта на 12 спомагателни съоръжения. Тук не влизат всички други действия, които може да прави дружно с оператор и които са прекомерно рискови за човек.

[ " Гига аутомата " ] С други думи, " Анимото " е елементарно и на ниска цена обучаем. Софтуерът му, с който основателите се гордеят изключително, разрешава " Анимото " да бъде ръководен и от оператори без характерни знания за роботика, технология или програмиране, както и без особено обучение.

Единственият " минус ", който има по отношение на хората, е, че " Анимото " има обезпечени най-малко 30 000 работни часа живот. Това са съвсем 3 години и половина работа 24 часа всеки ден или 10 години при 8 работни часа ежедневно. От друга страна, след този период " Гига аутомата " дават обещание " лесна и налична " поддръжка и сервиз на робота с помощта на модулния дизайн, на построената дистрибуторска мрежа и на това, че аварийните елементи се доставят непосредствено от производителя.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР